Újra a japánoké a legerősebb szuperszámítógép

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, és az előző évek kifejezetten langyos eseményei után végre újra vannak izgalmak. Az élmezőny a novemberi pozíciókhoz képest csak az élen változott, így korábbi legjobb, Summit, Sierra, Sunway TaihuLight és Tianhe-2A nevű négyes egy-egy hellyel hellyel hátrébb csúszott. A trónra a Supercomputer Fugaku került, amely a RIKEN tudományos intézetben került bevetésre, és a több évvel korábban élmenőként bemutatkozott, de azóta lecsúszott K Computer utódjának számít.

A változással tehát újra Japán vezeti a szuperszámítógépek közötti versenyt, de ami ennél is lényegesebb, hogy az élre egy ARM architektúrára épülő dizájn került. Egészen konkrétan a Fujitsu Post-K projektje ért révbe, amelynek A64FX nevű processzoráról korábban írtunk egy blogbejegyzést.

A Supercomputer Fugaku 152 064 darab, 2,2 GHz-en üzemelő A64FX lapkát alkalmaz, amelyek egyenként 48 processzormaggal dolgoznak, nem számolva a négy darab segédmagot, mivel ezek nem érhetők el szabadon. A teljes rendszer a Linpack tesztben 415,53 PFLOPS-ra képes az elméleti 513,85 PFLOPS-ból, ami igen jelentős eredmény, nem kicsit utasítja maga mögé a korábbi csúcstartót, de ennek ára van, ugyanis fogyasztás 28,3 megawatt, és ez is egy új rekord, még a kínai rendszerek energiaigénye is eltörpül mellette.


(fotó: Riken) [+]

A hatodik helyet egy olasz újdonság (HPC5) bérelte ki, ami az Eni S.p.A., a világ egyik vezető multinacionális olaj- és gázvállalatának rendszere. Ez Dell EMC PowerEdge C4140 szervereket használ 24 maggal rendelkező Xeon Gold 6252-as processzorokkal és Tesla V100-as gyorsítókkal, a kialakított konfiguráció pedig a Linpack tesztben 35,45 PFLOPS-os tempót tud felmutatni, elméleti 51,72 PFLOPS-ból, miközben a fogyasztása 2,25 megawatt.

A hetedik pozícióba befutott az NVIDIA friss szuperszámítógépe, a Selene. Ez DGX A100 SuperPOD-okat használ, vagyis mindenből a legmodernebb lehetőségeket veti be, így a processzor oldalán 64-magos AMD EPYC 7742-re, míg a gyorsító tekintetében SXM4-es NVIDIA A100-akra van bízva a munka. Az elméleti maximális teljesítmény 37,57 PFLOPS, ebből 27,58 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, és 1,34 megawattos fogyasztása is rendkívül hízelgő a tempóját figyelembe véve.

A nyolcadik helyre csúszott vissza a korábbi ötödik Frontera, és a fél éve még hatodik Piz Daint is csak a tizedik pozícióra volt már jó. Közéjük a Olaszországban kiépített Marconi-100 ékelődött be, IBM Power System AC922 szerverekkel, amelyekben 16-magos IBM POWER9 processzorok és Nvidia Tesla V100 gyorsítók működnek. Ezek 1,47 megawattos fogyasztás mellett hoznak 21,64 PFLOPS-os Linpack teljesítényt, az elméleti maximum pedig 29,35 PFLOPS.

Azóta történt