Új funkciók a Gmailben

A Google munkahelyi kultúrájának része, hogy a dolgozók munkaidejük 20 százalékát – egy héten egy napot – saját ötleteik megvalósítására fordíthatják. Ezekből aztán vagy kinő egy új termék vagy szolgáltatás, vagy nem. Mindenesetre eddig erről a vállalat vezetői döntötték, mostantól – legalábbis a Gmail esetében – a tesztelés és a minősítés feladata javarészt a felhasználók dolga lesz.

Gmail Labs

Magyar idő szerint ma reggel óta a Gmail – egyelőre csak angol nyelvű változatának – beállítás menüjében egy új fül található, a Labs. Itt szerepelnek azok az ötletek, amelyeket a cég dolgozói összeütöttek, és bedobtak a közös homokozóba, hogy a felhasználók döntsék el: van-e bármi értelmük is. Egyelőre 13 ilyen privát fejlesztett kiegészítő került ide, köztük több olyan, amely alternatív forrásokból (például a Better Gmail Firefox-kiegészítőben) eddig is elérhető volt. A Superstars például a szimpla csillag mellé sok más ikont biztosít az üzenetek megjelölésére; de lehet finomítani az aláírások megjelenítésén vagy a gyorsbillentyűk konfigurációján, sőt 15 percre le lehet tiltani a levelekhez és az integrált chathez való hozzáférést, ha valaki másként nem tudna elszakadni kedvenc levelezőjétől.

A hivatalos Gmail blogban a termékmenedzser, Keith Coleman leírja, hogy bevallottan publikus játszótérről van szó: a Labsba bekerülő kiegészítőkkel külön nem foglalkoznak, sőt nem is nagyon tesztelik őket, ezért bugokba is belefuthat a felhasználó. „A népszerűbbek beépülnek majd a termékbe, míg azokat, amelyeket nem használnak, idővel vissza fogjuk vonni” – írja. Coleman a CNET News.com-nak azt is elmondta, hogy szeretnék a Labsot megnyitni a külső fejlesztők előtt is, de ehhez ki kell dolgozni egy olyan felületet, amellyel integrálni tudják a beküldött programokat.

Azóta történt

Előzmények