Trend Micro: szeptemberi vírustoplista

A TrendLabs mintegy 1485 új rosszindulatú kódot észlelt szeptemberben, az előző év azonos időszakában regisztrált 250 új rosszindulatú kóddal szemben. Ezek mintegy 61%-át a trójai programok (többek között a hátsó ajtók), 29%-át pedig a férgek teszik ki. A legmeglepőbb, hogy az ebben a hónapban a TrendLabs által észlelt férgek 79%-a (illetve több mint 400) ún. "botprogram", mely a távolról irányított zombie-hálózatok terjeszkedését tükrözi.

Minek is köszönhető a növekedés? Nyilvánvaló változás észlelhető a víruskészítés motivációs hátterében. Míg korábban a vírusírók a hírnév megszerzésére törekedtek, úgy tűnik, hogy napjainkban a pénzügyi haszon és ellenszolgáltatás inspirálja őket. Ezt mutatja a zombie-hálózatok létrehozására készített rosszindulatú kódok növekvő száma is. Ezek a hálózatok bármikor bérbe adhatók a legmagasabb összeget ajánlónak. A jelenséget jól mutatják az információkat eltulajdonító trójai programok sikeres kiadásai is, például a TROJ_BANKER és TROJ_BANCOS variánsok, amelyek megpróbálnak fontos információkat (többek között bankszámla-adatokat) eltulajdonítani a fertőzött számítógépek felhasználóitól. A rosszindulatú kódok forrásának egyre könyebb elérhetősége az interneten egy másik meghatározó tényező, mivel lehetővé teszi a hackerek számára a kódok módosításával új variánsok létrehozását. Ez különösen igaz a Mydoom, Bagle és Lovgate típusú férgek esetében.

A zombie-hálózatok létrehozására készített programok egyre gyakoribbak. A TrendLabs mintegy 400 ilyen jellegű (bot)program elterjedését jegyezte fel ebben a hónapban az előző év azonos időszakában észlelt 17-hez képest. Ezek a rosszindulatú kódok általában a hálózat sebezhetőségét és az internet relay chat (IRC) csatornákat használják ki, így biztosítva távoli támadási hozzáférést a megfertőzött számítógépekhez. Ez lehetővé teszi a támadó számára a rendszer feletti irányítás átvételét, és felhasználható egy zombie-hálózat létrehozására. Ez informatikai rendszerek egy csoportja, amely titokban használható rosszindulatú célokra, például túlterheléses támadásokra. Az ilyen hálózatok ideiglenes spamtovábbítóként is bérbe adhatók. A botprogramok növekvő száma a bothálózatok elterjedését mutatja.

Felbukkant az első JPEG-vírus. Szeptember 14-én a Microsoft MS04-028 számú biztonsági közleményében nyilvánosságra hoztak egy kritikus biztonsági rést a Windows-összetevők .JPEG-fájlkezelési módjában, amely lehetővé teszi, hogy a támadó egy tetszőleges kódot futtasson le egy célrendszeren. Egy hacker beágyazhat a JPG fájlba egy futtatható kódot e biztonsági rés kihasználására, amely automatikusan futtatásra kerül a fájl megnyitásakor vagy az előnézeti kép megtekintésekor a nem frissített gépeken. Ezeknek a kódoknak az automatikus futtatása az adott számítógépen található információkhoz ugyanolyan hozzáférési jogokat biztosít a támadónak, mint a valódi felhasználónak. A biztonsági rés távolból történő kihasználása történhet speciális weblapokon keresztül, míg az e-mail alapú támadás esetében egy csatolt, módosított JPEG fájlt küldenek a kiszemelt felhasználónak. A terjesztés történhet hálózati megosztásokon keresztül is, ahol elhelyezhetőek a fertőzött JPEG fájlok másolatai. A felhasználó a folyamatot a megosztott tartalom megtekintésével, vagy az egér mutatójának a JPEG fájl felett történő mozgatásával indíthatja el. E vírus felbukkanása egy kissé ijesztő, mivel a JPEG a képfájlok egyik leggyakrabban használt formátuma.

Azóta történt

Előzmények