Tovább késik az erzsébetvárosi ingyennet

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az Erzsébetvárosi Önkormányzat által a VII. kerület ingyenes lakossági internetellátására kiírt pályázatot, és egymillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. Amint arról korábban beszámoltunk, a kiírás szabálytalanságai miatt az egyik érdekelt szolgáltató, a UPC Magyarország Kft. nyújtott be panaszt. A most megszületett határozat szerint a VII. kerület közbeszerzési eljárásában közzétett részvételi felhívás öt különböző részében összesen öt ponton sérti a törvényt, ezért „a Döntőbizottság a megállapított jogsértések súlyára, számára és összetettségére tekintettel úgy ítélte meg, hogy indokolt a teljes felhívás megsemmisítése”. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, amit tovább késlelteti a már 2002 óta húzódó, jelentős sajtóvisszhangot kiváltó erzsébetvárosi ingyeninternet-projekt megvalósítását.

Az akkor megválasztott új polgármester, a szocialista Hunvald György először négy éve tett ígéretet arra, hogy ingyenessé teszi a kerületben a széles sávú internetet, és ezzel biztosítja az infrastruktúrát ahhoz, hogy a helyiek elektronikusan intézhessék ügyeiket a polgármesteri hivatallal. Az első elgondolás az volt, hogy a hivatal a saját maga által kiépített vezeték nélküli (WiMAX) hálózaton keresztül nyújtja majd a grátisz hozzáférést a polgárok számára. A hálózat építésének költségeit 80-90 millió forintra taksálták, míg az üzemeltetésre évi 40-50 milliót szántak. Ez azonban igen optimista kalkulációnak bizonyult: a később elkészített megvalósíthatósági tanulmány már 400 millió forintos hálózatépítési és éves szinten 50-100 milliós fenntartási költséggel számolt.

Mivel erre az önkormányzatnak pénze nem volt, a polgármester úgy döntött, hogy külső szolgáltatóra bízza az internetelérés biztosítását, akinek más előfizetőkhöz hasonlóan havonta fizeti majd a számlát. A közbeszerzési pályázatot – féléves késéssel – végül tavaly novemberben írták ki. A tenderre – mely a lakossági internetszolgáltatás mellett egy önkormányzati magánhálózat és 9 közterületi internetterminál létesítésére szól – három cég adott be pályázatot, az Euroweb, a Monor Telefon Társaság és a T-Online, míg a UPC Magyarország a pályázat szabálytalanságai miatt a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult.

Azóta történt

Előzmények