Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • td

  senior tag

  '' A közbeszerzési pályázatot – féléves késéssel – végül idén novemberben írták ki.''

  Mióta íródik ez a cikk? :D

  ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

 • shabbarulez

  őstag

  Van egy csomó megválaszolatlan kérdés az egész kerületi ingyenet project körül. Valahogy mintha az sem lenne vázolva mit akarna a kerület, de már megtenderezteti a semmit, a nélkül hogy konkrét célokat és cészámokat realizálna.

  Pl. szó van erről a technológia semlegességről, hogy tőlük akár lehet adsl,kábelnet vagy wireless is.

  Nos. Ha ADSL lenne akkor a cikkben szereplő 400 milliós beruházás mire föl? Hisz ekkor a beruhásázt a távközlési cég végzi a saját hálózatán a növekvő igények függvényében ahogy ez jelenleg is történi az ADSL szolgáltatás esetén. Mi lenne a célérték, pl. egy 512kbps-es belépő szintű csomag járna ingyen, de ha annál nagyobbat akar a felhasználó akkor azért már fizessen? Na és ez milyen formában? Ha pl. 2mbps-es akar a lakos akkor az önkormányzat állja a két csomag közötti különbözetet vagy ez esetben teljesen kiejti magát az ingyenes rendszerből, ha neki túl magasak az elvárásai?

  De pl. ADSL-hez telefonvonal is kell. Annak a költségét ki állná? Kapsz ingyen netet de az alapdíjat fizesd te? Vagy az is az önkormányzat büdzséjéből menne?

  De kábelnet esetén dettó azonos a helyzet mind ADSL-nél. Nincs önrész beruházás mert azt a ktv cég maga végzi amit a havidíjakból finanszíroz ahogy normális szolgáltatás esetén. UPC esetén nincs ktv elkötelezettség így itt nem fenyeget a telefon alapdíj gondja.

  ADSL esetén egy belépő csomag költsége alapdíjjal 10 rongy, ha az alapdjat ráverik a lakosokra akkor mondjuk 6-7. UPC-s kábelnetnél közel hasonló összegről van szó. Ha mondjuk a kerület 35 ezer háztartásából csak 10 ezer venne igénybe az önkormányzat által fizetett szolgáltatást az már önmagában havi szinten 100 milliós költség lenne. Ezzel szemben az önkormányzat éves szinten számol ekkora fönntartási költséggel.

  Kérdés akkor hol van itt a realítás és mit papolnak technológia semlegességről amikor 1x matematikai ismeretek mellett is látszik egy ilyennek semmi realítása.

  Szóval akkor marad a wireless. A 400 milliós beruházás ehhez nem túl sok. Ha a cikkben említett komoly távközlési szolgáltatók nyernek akkor soho d-link wireless cuccokból és házibarkács antennákból fogják összerakni mint a kis wireless szolgáltatóknál tapasztalható. Ott bizony a már meglévő eszközbeszállítóiktól fognak erre megoldást vásárolni, Cisco féle árkategóriában mozogva.

  Ahhoz ez a 400 misi nem túl sok. Kijön belőle mondjuk 100 Access point ha biztosítják a cliens oldali eszközöket is. Ha ezt megint rátarhálják a lakosokra akkor mondjuk kijön a duplája. Az előbb vett 10 ezer igénybe vevővel számolva az átlag 50-100 user/AP ami azért egész magas érték. 512kbps-es szolgálatásnál jobb itt sem igen jöhet képbe. De még itt is gondot fog okozni az ha a p2p vagy a floodoló vírusok elárasztják a hálózatot.

  A cikkben említett WiMAX-ra nincs igazán realítás mert még jó pár évig túl drága lesz. Inkább csak a Wi-fi jöhet szóba. Egy WiMAX CPE $250-500, ez 100 ezer user esetén önmagában fölemésztené a beruházási keretet. Ha pedig rálőcsölnék a felhasználóra a beszerzését akkor a 80-120ezres eszköz megvásárlása mellett nem sokat érne a nagy ingyenesség.

  Szóval nem értem én ezt az egész projectet, inkább csak szót látok mögötte mint konkrét, épkézláb elképzelést és racionális célokat.

  Visszatérve még az ADSL és kábelnetnet annak ellenére hogy annak alapból semmi realítása. Miért csak egyetlen szolgálatót hozna egy ilyen megmozdulásával monopól helyzetbe az önkormányzat. Ha teszem azt lenne ingyen ADSL a Tíonlánytól mert ők nyernének akkor azzal a többi ADSL-es ISP és a kábenet és wireless cégek rosszabb helyzetbe kerülnének és sok befektetésük megtérülése alaposan lelassulna vagy ellehetetlenülne.

  Miér van olyan célja egy önkormányzatnak hogy csak egy cég legyen kizárólagosan? Ez elég verseny ellenes hozzállás. Ha viszont nem így lenne kvázi semmiben nem térne el az egész attól hogy a mindenki által szabadon választott internetjét a önkormányzat fizetné.

  A másik amit nem értek miért kellene ingyen lennie a netnek? Ez alapján miért nem adja a kerületben ingyen az áramot, a vízet, a gáz és a fűtést is az önkormányzat, annak biztos jobban örülnének az ott lakók. Elvégre ezek a közüzemi szolgálttások a lakók sokkal magasabb százalékát érinti mint az hogy valaki netezik vagy sem.

  Szerintem a netszolgálatás nem éri el azt lakossági használati arányt, hogy érdemes legyen arra hogy a nagy közösből erre közügyileg pénzt költsenek. Így csak kvázi a nagy többség fogja finanszírozni egy netező kisebbség ''úri huncutságát''.

 • jeges

  senior tag

  válasz shabbarulez #3 üzenetére

  sokmindenben egyet értek Veled, csak két megjegyzés:
  1. a verseny korlátozása tkp csak akkor igaz, ha vmi wireless infrastruktúrát jelent sztem. ha ugyanis adsl- vagy kábelet-alapú a szolgáltatás, úgy már kiépített infrastruktúrákról van szó, amik akkor is monopol (de legjobb esetben is csak oligopol) helyzetben vannak, ha az önkormányzat semmit nem tesz. ha az utóbbiról szól a pályázat, úgy valszeg nem 3000 évre előre kötnek szerződést, hanem kiírják 1 v 2 évre, és a szerződés lejártával újra tendereztetnek (legalábbis remélem ;]).
  2. ha az előző pontban szereplő wireless megoldásról szól a tender, úgy meg ez a kezdeményezés egy előremutató, az eu gyakorlatát is ''meghaladó'' cucc.


  szerk: hja, és a 20. század elején valszeg az áramszolgáltatásról is azt gondolták a legtöbben, amit most írsz a netkapcsolatról (''úri huncutság''). változnak az idők. az ingyenességet ugyanakkor magam sem gondolom a ''best of'' megoldásnak...  [Szerkesztve]

 • Erasmus

  őstag

  válasz shabbarulez #3 üzenetére

  várj, a 400 milla az az összeg, amit az önkormányzat nem tud fordítani erre a célra (ezt a megvalósíthatósági tanulmány hozta ki), ennél ők jóval kevesebbet kalkuláltak eredetileg. a szolgáltatóknak meg nyilván nem fizetnék meg a hálózatépítés költségeit, hanem hosszú távon biztos előfizetői bázissal fizetnének (korábban a figyelőnek 10-15 éves szerződésről beszélt hunvald). alighanem ezért is csak olyanok jelentkeztek, akik már jelen vannak a kerületben, és nem kell új hálózatot építeniük.

  állítólag kezdetben 8000 igénylővel kalkulálnak, ami még évi 96 milliós büdzsét (a tervezettnél jóval többet) feltételezve is havi 1000 forintot jelent csak háztartásonként. ebből szolgáltass széles sávot? és mi lesz majd, ha idővel teszem azt mind a 35 000 háztartás igényelni fogja?

 • lapa

  veterán

  az ''adófizetők pénze'' az ugye a ''kerületi adófizetők pénze'', jól gondolom?

  egyébként kíváncsian várom mi lesz belőle. jó lenne, ha a végén vmi használható rendszer lenne és jó példaként lehetne rá tekinteni. szerintem az információnak ingyenesnek kéne lennie, persze a dolog szépséghibája, hogy a létminimum közelében élők nem szaladnak majd a boltba számítógépért... bár aki kicsit meghúzza magát sulinetben vehet vmi lct konfigot... jó lenne ha statisztikailag kimutatható lenne a dolog esélyegyenlősítő hatása pár éven belül.

 • Erasmus

  őstag

  válasz lapa #6 üzenetére

  az önkormányzatokat a központi költségvetésből finanszírozzák.

 • ^Bundi^

  senior tag

  válasz Erasmus #5 üzenetére

  hát igen ha csak azt vesszük alapul, hogy rendes az adsl szolgáltató cég és tegyük fel az önkormányzat fizeti a havi díjat akkor a legolcsóbb 5K -s 512 es net is 10 000 főre már 50 milla...
  de 1 szolgáltató nem lesz ilyen kedves és nem is ennyien fogják igényelni ezt a csomagot szerintem :)
  :R

  Nos Omnes Una Manet

 • lapa

  veterán

  válasz Erasmus #7 üzenetére

  az odáig pipa, de gondolom nem kap több dellát csak mert ingyen osztja a netet.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Erasmus #7 üzenetére

  Lehet saját forrása is ha a területén olyan vállalatokat tudhat amik jól fizetnek olyan járulékokat ami az ő kasszájába folyik. Ezért is van az hogy egyes településeknek jobban megy, míg mások totál csődben vannak.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Erasmus #5 üzenetére

  Hát igen, havi ezer forint ráfordításból/user nem lesz ingyen broadband net, ezt így alapjaiban életképtelen. Ennyiért senki nem fog szolgáltatni. Lazán beintenek a szolgáltatók és csinálják tovább ahogy eddigi. Abból legalább rendes bevételük van ami mellett megéri csinálni.

  Én továbbra is azt érzem hogy több a duma az egész körül, míg valós realítása sosem volt az egész projectnek. De jól lehet vele etetni azokat akik ezt nem tudják átlátni.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés