A szolgáltatónak fel kell fednie a torrenthasználók személyazonosságát

Bármilyen erős is volt az ellenállás, nagyon úgy tűnik, hogy a jogtulajdonosok régóta folytatott és szívós küzdelme eredményre vezet: a legtöbb országban a kiadói lobbi és a kormányzatok közös munkája következtében egyre határozottabban lépnek fel a torrenthálózatok ellen. E körülbelül egy éve kiszélesedett folyamat újabb eseményéről számolt be a TorrentFreak, amikor arról tudósítottak, hogy egy svéd bíróság döntése értelmében a világ talán legnagyobb torrenttrackerének, az OpenBitTorrentnek felhasználóiról a hosztolást biztosító szolgáltatónak, a Portlane-nek ki kell adni azokat az adatokat, melyek azonosíthatóvá teszik az egyes személyeket.

A torrentügyekkel foglalkozó oldal már korábban beszámolt arról, hogy szigorodnak a számonkérések, hiszen a svéd fellebbviteli bíróság is úgy ítélt, hogy ha a TeliaSonera távközlési cég nem adja ki a SweTorrents oldalon letöltők azonosítási adatait a panaszos filmes cégeknek, akkor a szolgáltató súlyos bírsággal számolhat. A TeliaSonera fellebbezett a határozat ellen, de kevés az esélyük a döntés megváltoztatására. A felhasználói azonosítást lehetővé tevő IPRED-alapú szabályozás nagyon erős, komoly a politikai támogatottsága. Az OpenBitTorrent esetében hasonló ítélet született.

A határozat érdekessége (és egyben rámutat a káoszra is), hogy a bíróság szerint mindegy, hogy az IP-cím alapján azonosított torrentező felhasználó uniós országban él vagy máshol, ki kell adni az adatait.

Azóta történt

Előzmények