Frissítve: Filmkalózokat kerestek a rendőrök a tegnapi razzia során

Ahogy tegnap hírt adtunk róla, több forrásból is megerősítették, hogy összehangolt rendőrségi akció folyt szeptember 7-én 13 (a korábbi hírek szerint 14) európai országban. Az IT café többször is kért információt a magyar rendőrségtől, ám a hír megírásának időpontjáig nem kaptunk visszajelzést. Az MTI mai híradása szerint szerdán összehangolt akciót indítottak több országban a filmkalózok ellen. A razziák eredményesek voltak, így Belgiumban, Hollandiában, Norvégiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban, Horvátországban, Csehországban, Németországban, Ausztriában és Magyarországon összesen 49 nagy teljesítményű számítógépes szervert foglaltak le.

Hirdetés

Az MTI lakonikus közléséből arra lehet következtetni, hogy a sok országra kiterjedő akció valójában egyetlen szervezet ellen irányult, melynek az említett országokban kirendeltségei lehettek. A közleményből az nem látszik, hogy vajon torrentről, vagy pedig fizetős torrentről van szó, ami az ügy megítélését alapvetően befolyásolná (a közösségi fájlmegosztás égető, a tartalomszolgáltatók és a felhasználók között kialakult, számtalan jogi, gazdasági és társadalmi konfliktust jelezne, aminek megoldása mind az ipar, mind a felhasználók számára fontos lenne, míg a pénzért kínált illegális tartalom szimplán bűncselekmény). A közlemény szerint az állítólagos csoport elsősorban holland nyelven szinkronizált vagy feliratozott filmek bemutató előtti letöltését tette lehetővé, és állítólag évi 6 milliárd eurós kárt okozott tevékenységével.

Belgiumban, Lengyelországban, Svédországban és Norvégiában összesen öt embert tartóztattak le, és ugyanennyit kihallgatásra őrizetbe vettek. Belgiumban akár 5 év börtönnel is sújthatják a főszervezőket, ha bűnösnek találják őket az internetes kalózkodásban.

Hivatalos tájékoztatás híján nehéz minősíteni a történteket. Amint a magyar rendőrség tájékoztatja lapunkat és a közvéleményt, frissítjük hírünket.

Frissítés: Hírünk megjelenése után a BRFK kommunikációs osztálya lapunknak megerősítette, hogy hazánkra is kiterjedt az akció, részleteket azonban nem árult el. Mint írták: „A belga hatóságok kezdeményezésére és szervezésében nemzetközi akció zajlott több ország, így Magyarország részvételével is, melynek célja a szerzői szomszédos jogok megsértésének felderítése, ilyen bűncselekményben érintett szerverek lefoglalása. További információt az akció körülményeiről nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.”

Azóta történt

Előzmények