Több millió androidos alkalmazást törölhet a Google

A vállalat bekeményít az érzékeny adatokhoz hozzáférést kérő, de azok felhasználását nem tisztázó appokkal szemben.

Nagytakarítást tervez a Google a Play Áruházban, ezzel kapcsolatban megkereste azokat a fejlesztőket, akik problémás alkalmazásokkal rendelkeznek. Akár több millió program is eltűnhet a közeljövőben.

Az érzékeny adatokhoz hozzáférést kérő, de elfogadható adatvédelmi irányelvvel nem rendelkező alkalmazások alkotóit kereste meg a vállalat, felkérve őket arra, hogy az áruházban és a programjaikon belül is tegyék egyértelművé, mit kezdenek például a kamera, a mikrofon, a felhasználói profil, vagy éppen a telefonkönyv adataival.

A Google azt kéri, az érintett fejlesztők döntsék el, valóban szükséges-e a hozzáférés, és vagy tisztázzák a felhasználási módokat, vagy szüntessék meg a hozzáférési jogosultságokat az alkalmazásaikban.

A határidő március 15, eddig kell lépniük az alkotóknak ahhoz, hogy a Google ne korlátozza az alkalmazásbolti megjelenéseket, illetve elkerüljék a programok teljes törlését. A vállalat ezzel a lépéssel szeretné eltüntetni azokat a döglött szoftvereket, melyekre évek óta rá se néztek a fejlesztőik.

Azóta történt

  • Két PDF, azonos SHA-1

    A Google egyelőre csak a generált hash értékekkel mutatta be a sikeres támadást, de három hónap múlva a PoC kódot is nyilvánosságra hozza.

  • Veszélyes kártevő került a Play Áruházba

    A Google boltjában több appban is felfedezték a Joker becenévre hallgató, az áldozat bankszámláját megcsapoló szoftvert.

Előzmények