Tizenöt új programot indított az IHM

Az információs társadalom koordinációs tárcaközi bizottsága a közelmúltban elindította a magyar információs társadalom stratégia (MITS) központi kiemelt programjait. A 19 kiemelt programból most 15-öt indítottak útjára. Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője elmondta, hogy a fennmaradó négy kiemelt programot a bizottság a következő ülésén indítja el.

  • Az e-munka-program a munka világában bekövetkező alapvető változásoknak megy elébe, többek között az egységes munkaügyi nyilvántartó rendszer bevezetésével, a nyilvántartó központ kialakításával.
  • Az e-üzlet-program kulcsfeladatának tekinti a vállalaton belüli és vállalatközi intelligens rendszerek fejlesztését, használatuk elterjesztését, a kis- és középvállalatok információtechnológiai felzárkóztatását.
  • Az e-közlekedés a fenntartható gazdasági növekedéshez kétféleképpen járul hozzá: a személy- és áruszállítások intelligens szervezésével (például a jobb járműkihasználással), illetve a forgalmi áramlatok korszerű lebonyolításával (torlódások, balesetek, levegőszennyezés csökkentése).
  • Az e-agrárium programja a versenyképes mezőgazdasági termelés érdekében több fejlesztési területet határoz meg. Ilyenek az alapvető információszolgáltatások (piac- és termékinformációk, szabványok, EU-hírek) avagy a mezőgazdaságot szolgáló adatbázisok felmérése, fejlesztése.
  • Az e-kormányzat-program célja a szolgáltató állam, amelyben az elektronikus szolgáltatások révén javul az állampolgárok közérzete, lerövidül az ügyek intézésének átfutási ideje. Fejlesztik és bővítik az e-szolgáltatások alap-infrastruktúráját, megteremtik azok jogi hátterét, kialakítják a keretfeltételeiket és magukat a szolgáltatásokat.
  • Az e-önkormányzat-program az e-közigazgatást alapozza meg a helyi önkormányzati szakigazgatásban, jogszabályalkotó munkával, a különböző programok és pályázatok témáinak, finanszírozási feltételeinek és felhasználásának összehangolásával.
  • A nemzeti digitális adattár program jelentős szerepet játszik a magyar kulturális értékek nemzetközi ismertségének és elismertségének növelésében. Az új elérési forma nemcsak a határon túli magyarság, hanem más nemzetek tagjai számára is lehetőséget teremt a magyar kulturális értékek megismerésére.
  • Az e-egészség-program a lakosság egészségnek megőrzésében, az ellátás hatékonyságának megerősítésében ad informatikai támogatást, egyebek között nyilvántartások, adat- és tudásbázisok kialakításával, tartalomfejlesztésekkel.
  • Az e-környezet-programon belül négy részprogram foglalkozik a környezetvédelem (levegőszennyezettség, természetvédelem, meteorológia, vízügy) informatikai feladataival és szolgáltatásaival.
  • A közháló-program azonos esélyt biztosít az állampolgárok számára az interneten keresztül elérhető szolgáltatások és információk hozzáférésére.
  • Az e-Magyarország-program elsődleges célja egységes színvonalú szolgáltatásokat nyújtó nyilvános közösségi hozzáférési helyek létrehozása és működtetése az ország egész területén, ezáltal biztosítva a hozzáférést az információkhoz, az e-közigazgatás, távoktatás, távmunka, e-gazdaság lehetőségeinek kihasználását.
  • A nemzeti információs infrastruktúra-fejlesztés programja a kutatás, felsőoktatás és közgyűjtemények, mintegy hétszáz intézmény hatszázezer felhasználója számára nyújt globális kommunikációs lehetőséget, Budapesten kívül harminc városban nagy sebességű internet-csatlakozást. A következő években egyebek között megteremti a hálózati infrastruktúra további építését; szuper-számítógépes és GRID-alapú bővítését.
  • Az e-demokrácia-programban a már létező megoldásokra épülve indulnak fejlesztések, amelyeknek - egyebek között - a fő céljai 2006-ig: üvegzseb és átláthatóság, társadalmi kontroll, az állampolgári jogok lehetőségének kiszélesítése, a demokráciához köthető információs és kommunikációs technológiák széleskörű kipróbálása.
  • Az IT K+F kutatás-fejlesztési program az információs és kommunikációs technológiák elterjesztését segítve korszerűsíti a tudományos értékalkotás infrastruktúráját.
  • Az e-ernyő-program a Magyarországon is tapasztalható digitális megosztottság leküzdését tűzi célul.

Azóta történt

Előzmények