Hirdetés

Kitáncolna a Fehér Ház az FBI mögül?

Az Apple-FBI ügyre reflektálva az Egyesült Államok szenátusának hírszerzési bizottsága februárban jelentette be, hogy dolgoznak egy olyan jogszabálytervezeten, aminek értelmében büntetőeljárást lehetne kezdeményezni azokkal a cégekkel szemben, amelyek a bírósági végzés ellenére megtagadják a termékeik titkosításának feltörésére irányuló együttműködést a hatóságokkal. Akár már a napokban nyilvánosságra hozhatják a tervezet szövegét, csakhogy sok minden történt a bizottság bejelentése óta.

Márciusban még úgy tűnt, hogy az ötletet Barack Obama amerikai elnök is támogatja: miközben az SXSW konferencián arról beszélt, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt a magánélethez való jog és a biztonság között, nem győzte hangsúlyozni, hogy valamilyen megoldásnak lennie kell arra, hogy hatékonyan fülön lehessen csípni az illegális tevékenységet űzőket.

A fentieket nehezen lehetett volna másképp értelmezni, mint hogy az elnök az FBI pártjára állt a kérdésben. Pedig most úgy tűnik, a Fehér Házban sem hisznek benne, hogy a tech cégek kriminalizálása jelentené a megoldást azokban az esetekben, amikor visszautasítják az együttműködést a saját titkosításuk feltörésére vonatkozóan – írja névtelen forrásra hivatkozva a Reuters.

A The Next Web ezt azzal egészíti ki, hogy inkább csak halasztásról lehet szó, mivel az FBI végül az Apple segítsége nélkül is bejutott a titkosított eszközbe, egy ilyen megosztó kérdést pedig nem feltétlenül vállal be a kongresszus akkor, amikor mindenki a közelgő választásokkal van elfoglalva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények