A Telenor lecseréli teljes magyar hálózatát


Szinte a teljes nyugati szaksajtót bejárta a vállalat közleményén alapuló hír, hogy Kína második legnagyobb távközlésiberendezés-szállítója, a ZTE egy 200 millió eurós megrendelést kapott a norvég Telenortól a cég magyarországi hálózatának felújítására.

Hirdetés

Amennyi tudható a közleményből: a ZTE teljes második, harmadik és negyedik (LTE) generációs hálózati rendszert épít ki Magyarországon az elkövetkező öt évben.

A nyugati versenytársakat megelőző ZTE talán ismeretlen lehet a magyar olvasók előtt, pedig alig marad el a riválistól, a kínai piacvezető a Huaweitől: mindkét cég a legdinamikusabban növekvő távközlési kiszolgálók közé tartozik, és globális sikereik alapján elmondható, hogy Kína gazdasági emelkedésének erős motorjai; a híradások szerint a magyar szerződéskötés csak a kezdet, a ZTE a következő néhány hónapban még több ilyen, európai szerződésre számít: „Úgy tűnik, minden európai szolgáltató minket választ” – nyilatkozta a Financial Times-nak Shi Lirong (Si-Lirung) a ZTE vezetője.

A Népszabadság tudósítójának arra kérdésére, hogy vajon miért pont most fogtak bele a hálózatfejlesztésbe, amikor tavaly nem zártak valami fényes évet, Anders Jensen, a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy épp emiatt érdemes befektetni a jövőbe, hogy hamarosan ők legyenek Magyarország vezető szolgáltatója. A ZTE mellett szerinte az szólt, hogy a kifejezetten sikeres indiai munkájuk és a teljes montenegrói hálózatcsere mellett már vannak európai referenciáik, az osztrák, német, belga és portugál piacokon végzett tevékenységük meggyőzőző volt. Természetesen nem volt elég a hat hónapos hálózatfejlesztési tender, az új hálózat csak alapos tesztelés után állhat fel.

Jensen elmondta, hogy magyar viszonyok között példátlan hálózatfejlesztésre készülnek; az átviteli hálózat kivételével minden megújul: az alaphálózat, a rádió-hozzáférési hálózat, új hangpostarendszert vezetnek be. A kínai cég mellett szólt az is, hogy – gyakorlatuknak megfelelően – hajlandóak voltak jelentős kedvezményeket is adni, ám ennek mértékéről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott. A további kérdésekre Jensen ezt mondta: „A cég End-to-End és Uni-RAN megoldásai olyan hálózat építését teszik lehetővé, melyek egyszerre képesek kezelni az összes, épp használt technológiát, így a GSM–UMTS–LTE-szabványokat. A cég fejlesztései közé tartoznak az SDR-alapú megoldások, így alakíthatunk ki több normás és több sávos, vezeték nélküli szolgáltatásokat is támogató, egységes alaphálózatot. A ZTE támogatást nyújt a hálózat üzemeltetéséhez is. Célunk, hogy szupergyors mobil széles sávú internetet biztosítsunk ügyfeleinknek, amint a feltételek lehetővé teszik – akár már 2012-ben.”

A tényleges eszközcsere (mely nagyjából hatezer állomás cseréjét, valamint a rádiós és az alapinfrastruktúra megújítását is tartalmazza) két évig tart, a szerződés azonban 2015-ig szól. A Telenor vezetője szerint a negyedik generációs technológiára igény és fizetőképes kereslet is van már Magyarországon, ezt ki kell szolgálni. Ugyanakkor akadnak olyan területek, ahol a régebbi, most leszerelésre kerülő berendezéseket is érdemes lesz felhasználni.

Azóta történt

Előzmények