A Telenorba is beszállna az állam

Gazdasági szempontból kevéssé értelmezhető, politikailag annál inkább. De az értesülések egyelőre a pletyka szintjén állnak.

Bevásárolná magát az állam a Telenorba – értesült a Népszava két egymástól független forrásból. Információik szerint az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül szerezne nagyságrendileg 25 százalékos részesedést az állam a Telenor Magyarország Zrt.-ben. Orbán Viktor kormányfő szeretné, ha még az idén létrejönne az akvizíció. A források alapján a lap úgy tudja, az erről szóló tárgyalások már folynak a vállalat felső vezetésével.

Mint írják, a cseh PPF-csoport még tavaly júliusban szerezte meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait 2,8 milliárd euróért. Már ekkor felmerült, hogy ez csak egy köztes állomás lesz, és végül kormányközeli kézbe kerül a társaság. Bár a források szerint mintegy 100 milliárd forintos befektetésre lenne szükség az üzlethez, ám a cégbírósági adatok szerint a cég értéke akár több száz milliárd forint lehet, a Forbes tavaly 350 milliárdra becsülte – a Telenor egyébként tavaly kiváló üzleti évet zárt 170 milliárdos árbevétellel.

A Népszava erősen tendenciózus cikkében a kormányfő szerepét emeli ki: ezek szerint Orbán Viktor kifejezett célja, hogy az állam nyereséges, bőséges osztalékokat nyújtó cégekbe szálljon be. Emellett azt is megemlítik, hogy az államigazgatás régi célja a saját mobilszolgáltatás megteremtése, és feltételezhető, hogy a Telenorban való tulajdonszerzés is ezt szolgálja.

Azóta történt

Előzmények