Maradhat a telefonadó

A telekommunikációs szektorra kivetett válságadó után most a telefonadó ügyében indított keresetét is visszavonta az Európai Bíróságon az Európai Bizottság Magyarország ellen – közölte csütörtökön Ryan Heath, a digitális területért felelős biztos, Neelie Kroes szóvivője.

Hirdetés

A szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy júniusban a bíróság úgy határozott, hogy a Franciaországban 2009-ben a távközlési szektorra kivetett adó sem ütközik uniós jogba, konkrétan az engedélyezési irányelvbe, ezért ez ehhez hasonló adókkal kapcsolatos kifogásait, amelyeket ugyanerre az irányelvre hivatkozva indított Brüsszel, most sorban mind visszavonja a bizottság. Ezért állították le a Magyarországon a távközlési szektorra kivetett különadó, válságadó ügyében indított eljárást is.

Az úgynevezett engedélyezési irányelvnek a bizottság által hivatkozott cikke azt mondja ki, hogy a kifejezetten a távközlési szektorra kivetett igazgatási díjakat csak a szektor irányítására és szabályozására lehet fordítani, és azok az országok, amelyek ellen emiatt a bizottság eljárást kezdeményezett, nem erre fordítják az ebből származó bevételeket, hanem az egyszerűen befolyik a büdzsébe.

Magyarország az eljárásban azzal érvelt, hogy az adó nem igazgatási illeték, ezért arra ez a cikk nem vonatkozik. A Franciaország ellen indított eljárást lezáró ítélet azt mondta ki, hogy a távközlési szektorra kivetett adó nem sért uniós jogot.

Előzmények