Szuperféreg rágja majd az internetet

A levelezőprogramok biztonságával foglalkozó Clearswift előrejelzése szerint 2004-re a rosszindulatú fenyegetések további növekedése és egy "szuperféreg" kifejlesztése várható. A társaság szerint a tavalyi Sobig projekt – amely hat egymást követő vírusverzióból állt – a hosszú távú támadások megjelenését jelzi, amelyekben több szinten spamek, férgek, trójai és kémprogramok, valamint proxyrendszerek felhasználására kerül sor.

A vírusírók motivációi is jól láthatóan megváltoztak 2003-ban – már nem elsődleges motívum az intellektuális kihívás vagy az egyszerű vandalizmus. Ehelyett a haszonszerzés az elsődleges célja a vírusfejlesztésnek. A Sobigot szervezett bűnözőbandák kezdeményezték, amelyek a spamküldők, vírusírók és hackerek eszközeit koordinált módon használják tevékenységük kiterjesztésére a kibertérben. Ezek a csoportok hálózatot építettek a széles sávon csatlakozó otthoni számítógépekből, amelyek névtelen bázisul szolgálnak a bűnözéshez. A támadók nemrégiben egy rosszindulatú kódok terjesztésére szolgáló magánjellegű peer-to-peer hálózatot hoztak létre.

A Sinit néven ismert hálózat megszünteti a károkozók egy ponton történő leállításának lehetőségét, amely gyakran lehetővé tette a bűnüldöző szervek számára a vírusok működésének megakadályozását (amint az a legutóbbi Sobig-vírus esetében történt). A Sinit bevezetésével nincs leállítható központi szerver. Minden fertőzött gép egy peer-to-peer hálózat részévé válik, amelyen keresztül további trójai programok kerülnek a többi számítógépre. Becslések szerint már számítógépek százezrei fertőződtek meg. A Sinit egy rendkívül hatékony szuperféreg indítóállomásává is válhat, amely percek alatt képes lehet az internetre kötött összes sérülékeny számítógép megfertőzésére. A felhasználók a továbbiakban nem remélhetnek teljes védelmet a tűzfal- és vírusvédelmi technológiáktól – a vírusok folyamatos fejlődése aktívabb védelmet igényel. A Clearswift azt ajánlja a szervezeteknek, hogy vizsgálják felül e-mail- és webes biztonsági rendszerüket.

A hagyományos vírusíró csoportok sem tűntek el 2003-ban. A Serotonin, egy tavaly kifejlesztett vírus a férgek teljesen új generációját képviseli. A "genetikus programozás" technikáinak használatával a biológiai evolúcióhoz hasonló módon a féreg a természetes kiválasztódás folyamatát utánozza. Bár ez a féreg még nem terjedt el, létezése már most előrevetíti a várható problémákat.

Azóta történt

Előzmények