Beazonosítható spammerek

Hirdetés

Egyre többen alkalmazzák azt az eljárást, amellyel a hamis feladóval ellátott kéretlen leveleket lehet szűrni. Az elkövetkező hónapokban több nagy internetszolgáltató fogja bevetni a Sender Permitted Formot (SPF), mondta Weng Meng Wong, az eljárás fejlesztésének egyik vezetője. Az AOL volt az első, amely idén januárban már részben implementálta ezt a technológiát.

A kéretlen levelek küldői jelenleg kétféle szempontból profitálnak abból, hogy tetszőleges cím mögé rejtőzhetnek: egyrészt rejtve marad valódi címük, ami lehetetlenné teszi, hogy az érintettek választ küldjenek a feladónak, másrészt a bűnüldözési szervek sem képesek felelősségre vonni a tevékenységükkel jelentős károkat okozó spammereket. Az SPF ennek véget vet: visszaellenőrzi, hogy az adott e-mail valóban a címben jelzett domainről származik-e.

A megoldás úgy működik, hogy az internetszolgáltatók a meglévő Domain Name Systemben (DNS) plusz információkat adnak meg a mailszerverek IP-címeiről. A levelet fogadó kiszolgáló így vissza tudja ellenőrizni a DNS-ben, hogy az IP-cím valóban megfelel-e a feladó domainjének. Az SPF eljárást alkalmazó szolgáltatók így elérhetik azt, hogy a felhasználóik csakis valódi címekről kaphassanak leveleket.

Azóta történt

Előzmények