Rendőrkézen a feminista vírusíró

A belga rendőrség letartóztatott egy 19 éves belga nőt. Az internetes becenevén "Gigabyte"-ként ismert hölgyet több vírus és féreg megírásával és terjesztésével gyanúsítják. A hatóságok elkobozták öt számítógépét és honlapját bezáratták, majd 24 órás őrizet után elengedték. A fiatal nőnek bíróság előtt kell megvédenie magát – ha bűnösnek találják, három évig terjedő börtönbüntetésre és legfeljebb 127 000 dolláros bírságra számíthat.

Gigabyte a beszámolók szerint már hatéves korában megismerkedett a programozással, első számítógépes vírusát pedig 14 évesen írta. Saját elmondása szerint a kártékony programok megírására annak a vágya ösztönözte, hogy bebizonyítsa: nők is képesek vírusokat írni. A vírusírás szexizmusáról egyben heves vitába keveredett a Sophos egyik biztonsági szakértőjével, Graham Cluley-val.

Cluley korábban határozottan kijelentette: ő soha nem állított olyat, hogy nők ne lennének képesek vírusok vagy férgek programozására, csupán arra gondolt, hogy szabadidejükben valószínűleg mással foglalkoznak. "Nagyon megható az a temérdek figyelem, amit Gigabyte nekem szentel, ám jobban szeretem a virágokat és az édességeket" – mondta.

Azóta történt

Előzmények