Növénytermesztési eljárás automatizálásán dolgoznak a SZTAKI kutatói

A hatékonyság növeléséhez ember-robot együttműködésre van szükség.

A ma kiadott közlemény szerint az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, melynek célja hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált, robotos növénytermesztési eljárás kidolgozása.

A hidroponia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztést jelent, ahol talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak. Ezzel helyet is lehet spórolni, sokkal több és többféle növényt lehet termeszteni egy viszonylag kis területen, mint ahogy azt a klasszikus eljárások lehetővé teszik.

A hidropóniás rendszerek terjedését lassítja, hogy a növények sokfélesége miatt a minőség-ellenőrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerőt követel, elsősorban az egymástól gyakran eltérő kiskereskedelmi standardok miatt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen rendszert, ember-robot együttműködésre van szükség.

A konzorciumot a robotkarokkal is foglalkozó Hepenix Kft. koordinálja, de tagja a hidropóniával foglalkozó Green Drops Farm Kft. is. A projektet a SZTAKI-n belül a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa, Paniti Imre vezeti.

A pályázat szerint: „A projekt célja egy olyan új alkalmazás és (előre meghatározott forgatókönyvekkel) validált biztonsági protokoll létrehozása függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerhez, ami egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával történik.” Azaz a HydroCobotics eredményei javíthatják a hidropóniás rendszerek automatizálásának lehetőségeit, segítve ezzel egy környezetbarát és kiemelten hatékony növénytermesztési eljárás további népszerűsítését. A H2020 kaszkád pályázaton 150 ezer eurót elnyert, kilenc hónapos projekt 2021. januárban indult.

Azóta történt

Előzmények