Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

A járványhelyzetre tekintettel idén online, élő bejelentkezés formájában tartják meg a Kutatók Éjszakáját a SZTAKI-ban.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) közleményben jelentette be, hogy 2020-ban is részt vesz a Kutatók Éjszakáján: november 27-én 17:00-tól élő, online közvetítés keretében öt előadást tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet munkatársai.

Ezeken az előadásokon többek között kiderül, hogy miért bonyolult a portrérajzolás egy robotnak, megismételik Eötvös Loránd Ság-hegyi méréseit, valamint bemutatkozik az első X-box – egy korai, magyar fejlesztésű hálózati eszköz –, ami még nem játékkonzol volt.

Az első előadásban arról lesz szó, mitől lesz okos egy gyár, hogyan kell egyáltalán felokosítani, és mire jó egy minigyár. Ezt követik az embernek könnyű, de egy robotnak nehéz feladatok bemutatói: portrérajzolás és alkatrészválogatás.

Virtuális sétát tesznek Eötvös Loránd Ság-hegyi méréseinek helyszínén, majd megismerhetjük a SZTAKI első ötven évének hálózati hardverfejlesztéseit, jó pár, ma már relikviának számító eszköz is előkerül.

Részletes program:

 • 17:00 Okosgyár kicsiben - apróknak és nagyoknak
  Előadó: Beregi Richárd
  Mi történik egy gyárban a színfalak mögött? Mitől okos egy gyár? Miért jó, hogy okos? Milyen jövőt tartogatnak az üzemek a dolgozóiknak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a SZTAKI SmartFactory minigyárában a kíváncsiak.

 • 17:25 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak I. - portrérajzolás
  Előadó: Cserteg Tamás
  Nem mindenki tud portrét rajzolni. Viszont a SZTAKI kutatói értenek a mesterséges intelligenciához és tudnak robotot is programozni, ezért építettek egy portrérajzoló robotot, ami rajzol helyettük. De vajon hogyan működik?

 • 17:50 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak II. - gépkiszolgálás
  Előadó: Tipary Bence
  Emberként nem jelent gondot szétszórt tárgyakat elpakolni a helyükre. Robottal ez mégis mennyire lehet nehéz? Szükség van ilyesmire a gyárakban? Az autonóm gépkiszolgálás miértjeivel és technikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az előadásban.

 • 18:15 Eötvös Loránd Ság hegyi mérései
  Előadó: Márkus Zsolt László
  A Ság tanúhegy Celldömölk fölött 279 méter magasan emelkedik. 1891-ben a hegy platóján Eötvös Loránd végzett méréseket a róla elnevezett torziós ingával. A program keretében interneten elérhető, fotóalapú gömbpanorámaképek segítségével Virtuális sétában és okostelefonos alkalmazásban elérhető GPS-alapú interaktív tematikus túrában mutatják be a méréssel kapcsolatos részleteket.

 • 18:40 Számítógép-hálózati fejlesztések a SZTAKI-ban 1971 és 1991 között
  Előadó: Manno Sándor
  Amikor az IBM már nem volt elég: a SZTAKI a vasfüggöny ellenére is befolyásolta a világ informatikai fejlesztéseit.

További információk:

A programok és az élő közvetítés linkje: https://www.sztaki.hu/kutatok-ejszakaja

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/693026054948616

Azóta történt

Előzmények