(Frissítve!) Szokatlan banki szigorítás Szlovákiában az internetes vásárláskor

Szlovákia legnagyobb bankja, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) karácsony után biztonsági okokra hivatkozva letiltotta a bank bankkártyáival történő PayPales fizetést, illetve a pénzintézet ügyfelei ezentúl nem tudnak fizetni az olyan internetes áruházakban, mint az AppStore, a Windows Marketplace vagy az Android Market, emellett az Xbox Live fizetős szolgáltatásait sem tudják ezentúl igénybe venni a takarékpénztár ügyfelei – számolt be a történtekről a paremeter.sk.

A változás oka, hogy a bank karácsony után megerősítette a bankkártyás fizetések rendszerét, és ezentúl csak olyan tranzakciók bonyolíthatóak le az interneten keresztül, melyek során a vásárlónak kötelező megadnia a kártyája hátoldalán található CVC/CVV kódot. A PayPal és a felsorolt szolgáltatások ezt a kódot csak regisztrációkor kérik el, hogy megkönnyítsék az internetes vásárlást.

A SME információi szerint többek között az eBay egyes felhasználóinak is kára származhat a bank intézkedése miatt, mivel ha az aukciókon megvásárolt terméket nem sikerül kifizetniük, a rendszer automatikusan blokkolja a regisztrált felhasználót.

A legnagyobb szlovákiai bank már reagált az ügyfelek panaszaira, azt javasolják nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Google-lal és a PayPallel, és kérvényezzék, hogy hagyják jóvá a bank által bevezetett biztonsági intézkedést. A Google és a PayPal azonban nem tervezi, hogy elkérje minden alkalommal a vásárló biztonsági kódját. A bank szerint a bevezetett újítás az ügyfelek biztonságát szolgálja, akik viszont felháborodva vették tudomásul a hírt, és a kommentelők legnagyobb része azonnal bankot váltana.

Frissítés: A bank a fogyasztói panaszok nyomására visszavonta az intézkedést.

Azóta történt

Előzmények