Itt a gyerek egyszerre tanulhat angolt és biológiát

Lenyűgöző képes adatbázist és hozzá kapcsolódó szolgáltatást tettek közzé a napokban kutatók: a Szerengeti Nemzeti Park állatait ismerhetjük meg csodálatos képeken, mellé kiegészítésül felszedhetünk magunkra zoológiai ismereteket is.

A projekt során az Oxfordi Egyetem kutatója, Alexandra Swanson és amerikai kollégákból álló csapata a tanzániai természetvédelmi területen 225 távvezérelhető kamerát helyezett el 2010 és 2013 között, és több mint 1,2 millió felvételt készítettek, melyeket az állatok viselkedésének elemzésére használnak fel.

A képek adatbázisának közzétételében a civil tudományos projekteket támogató Zooniverse működött közre, ők nyújtják a technikai hátteret a Snapshot Serengetihez.

Snapshot Serengeti

Lehet csak úgy nézelődni is, de az igazán izgalmas az, hogy a regisztrált felhasználó úgy mehet sorba a képeken, hogy közben segíti is a projektet (bár a címkézés már a vége felé jár). Egy egyszerűen kezelhető felületen lehet tagelni a képeket. Pl. van-e rajta állat? ha van: milyen állat? hogy néz ki (milyen a bőre, szőre, a szarva, a farka stb.)? mit csinál épp (áll, eszik, mozog stb.)?

Miközben megtanuljuk, hogy mi a különbség a „hartebeest” és a „wildebeest” között, nagyszerű képeket láthatunk. Gyereknek, felnőttnek kiváló játék.

Előzmények

  • LEGO Jurassic World előzetes

    Idén sem maradunk LEGO játékok nélkül, két hónap múlva a műanyag dinoszauruszok világába látogathatunk el a Jurassic World mozifilm megjelenése alkalmából.

  • A Mozilla örökbe fogadta a budapesti vörös pandákat

    A Firefox böngésző és a Firefox OS okostelefon operációs rendszer fejlesztéséről ismert Mozilla örökbe fogadta a Fővárosi Állat- és Növénykert két kis vörös pandáját, Ambrust és Aurorát.