A Mozilla örökbe fogadta a budapesti vörös pandákat


Örökbe fogadta a Ambrust és Aurorát a Fővárosi Állat- és Növénykert két vörös pandáját (vörös macskamedvéjét) a Mozilla. Az idén 10 születésnapját ünneplő Firefox böngésző, valamint a tavaly megjelenő Firefox OS mobiltelefon operációs rendszer szoftverek fejlesztését végző Mozilla támogatásából nem csak a két emlős, hanem az Budapesti Állatkert örökbefogadási szabályai szerint az állatkert minden lakója részesülhet.

Az örökbe fogadott Ambrus és Aurora vörös pandák kiválasztása mellett szól, hogy a magyar elnevezések mellett (vörös macskamedve, kis macskamedve, vörös panda, kis panda) az angol nyelvben firefox néven is ismertek ezek az állatok. A több-százmillió felhasználó asztalán megtalálható Firefox böngésző ikonjának rókát ábrázoló képi megvalósítását azonban egy bibliai történet ihlette – a logó történetének áttekintéséről ebből a cikkből lehet többet megtudni.

De kicsodák is a vörös pandák?

Idézet a Wikipediából:

„A vörös macskamedve vagy kis panda (Ailurus fulgens) a ragadozók rendjének macskamedvefélék (Ailuridae) családjába tartozó egyetlen ma élő faj. A macskamedve név a kínai nyelvből származik, ahol az állat neve xiao xiong mao (kínai: 小熊貓, magyar népszerű átírás: hsziao hsziungmao), ami „kis medvemacskát” jelent. A „kis” jelző az óriáspandától való megkülönböztetésre szolgál (kínaiul da xiong mao, ta hsziung-mao, azaz „nagy medvemacska”). A „medvemacska”, „macskamedve” nevet az állat valószínűleg annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára és ugyanúgy nyalogatja tisztára magát, mint a macska.

A panda név a 19. században csak a vörös macskamedve neve volt. Az angol szó feltehetően az állat nepáli nevéből származik (punja, valószínűleg a nigalja punja, azaz „bambuszevő” kifejezésből). A kis panda név az óriáspandától való megkülönböztetésre szolgál, amelyet később ismertek meg, és szintén pandának nevezték el, mivel a két fajt rokonnak tartották.

Testhossza 60 centiméter, marmagassága 35 centiméter. A test felső fele, fényessötét rozsdavörös, hátán aranysárga árnyalatú, mert a szőrszálak hegye sárga. A test alsó fele és a végtagok fényesfeketék, a comb elülső és külső felén vízszintesen sötét gesztenyevörös sáv húzódik. Álla és pofaszakálla fehér, hátrafelé rozsdasárgába hajló, homloka és a fejtető rozsdasárga árnyalatú. Szeme alól a szájszögletig rozsdavörös csík húzódik, ez elválasztja a fehér arcorrt a pofától. Rókavörös farkát gyengén határolt világos gyűrűk övezik. A mellső végtagján hat ujja van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel. Így könnyedén le tudja szakítani a bambuszhajtásokat.

Magányosan élő, éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ. Éjszaka jár tápláléka után, amely jobbára bambuszból, gyümölcsökből, zuzmókból, gyökerekből, bogyókból, néha madártojásokból, rovarokból és hernyókból áll. Ez az állat tehát, noha a ragadozók rendjébe tartozik, elsősorban növényi eredetű táplálékon él. Az egyes állatok meghatározott területet birtokolnak, amelynek határait vizeletükkel, továbbá a végbéltájékon és a talpukon található mirigyek váladékával jelölnek meg.”

Mozilla

Magyarországon jelenleg három állatkertben látogathatunk meg vörös pandákat: a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a Szegedi Vadasparkban. Budapesten egy pár, Veszprémben egy nőstény, Szegeden pedig egy hím él.

Együtt ünnepeltünk

Az örökbefogadást egy bulival ünnepelte a hazai közösség. Az egész este különleges hangulatát megalapozta a Fővárosi Állat- és Növénykertben található Varázshegy „épület” atmoszferikus bálna terme. Az esemény egy állófogadással indult. A mozillás aktivisták mellett a szolgáltatói és gyártói partnerek dolgozói és a Fogd meg a rókát játék nyertesei is részt vettek az eseményen.

Ezek után a nagy teremben állatbemutatókkal folytatódott az este. Bemutatkozott – a tévéből csak dr. Bubóként ismerős – uhu (nagy füles)bagoly, akinek táplálkozási szokásait, vadászatát és hatalmas termetét is megcsodálhattuk. A faroksodró bemutatója rendkívül vicces volt. A Latin-Amerikában őshonos, a mosómedvefélék családjába tartozó emlős elsősorban édes gyümölcsöket és virágok nektárját fogyasztja. Ahogy azt láthattuk ezért a menüért szinte bármire képes. Akár kizárólag farkán lógva közelíti meg vacsoráját.

Mozilla

A ragadozó Harris-ölyv tekintélyt parancsolóan ült trénere kezén. A humortól sem mentes előadás kapcsán kiderült, hogy ez a madár a vörös hajú, a műsorszámról késő nőket preferálja. De a bámulatos légi manőverek és a szimulált vadászati manőverek célpontja nem az előbb említett hölgy volt. Az ormányosmedve lelkesen mászkált a a teremben ideiglenesen kifeszített kötélhálózaton, amivel kivívta a közönség elismerését, és nem éppen kellemes szaga ellenére a vadászgörényt is szívébe zárta a publikum. Pláne miután kiderült, hogy legalább olyan hajlékony mint a porszívó gégecsöve, gondozója nem volt rest mindenféle furcsa figurába hajlítani a teremtést.

Az állatbemutató után következett a köszöntő, majd pedig Brian King, a Mozilla európai közösségi menedzsere beszélt a közösségről és a Firefox OS-ben rejlő lehetőségekről. Ezt követően a közösségi köszönetnyilvánítással kezdetét vette a vörös panda örökbefogadási ceremónia. A Magyar Firefox OS Csapat, tagjainak és együttműködő partnereknek megköszönve a 2013-as esztendőben tanúsított aktivitást és közreműködést, megjelent a színpadon. Ezek után Putz Csaba, az állatkerti alapítvány elnöke beszélt, majd átadta az oklevelet a Mozillát képviselő Brian Kingnek. Az állatkert pedig képletesen egy torta formájában kapta meg a támogatást.

Mozilla

A ceremónia végeztével csapatokba szervezve éjszakai kiránduláson fedezhették fel a vendégek az állatkertet. Az utat fáklyák szegélyezték és mindenki megnézhette a kis vörös pandákat is, akik nem voltak túl aktívak. A különféle állatkerti házakban tett látogatáson, állatetetésen minden látogató lelkesen vett részt, és mindenki nagyon figyelt az Ashával, a kis elefánttal, valamint a többi állatkerti lakóval kapcsolatos információra. Az éjszakai állatkertlátogatás egészen más hangulatú, s be lehet tekinteni a kulisszák mögé is. Érdemes az év folyamán keresni ezeket a lehetőségeket.

Ha valaki kedvet kapott az állatkerti örökbefogadáshoz, akkor azt itt lehet kezdeményezni, a Mozilla támogatását (akár egy póló igénylésével) itt lehet megtenni. Mozillás önkéntesnek Magyarországon pedig itt lehet jelentkezni.

Az esemény hivatalos képei itt tekinthetőek meg. További képekért pedig a Magyar Mozilla Közösség Facebook-oldalát érdemes meglátogatni: első, második, harmadik album.

Azóta történt

Előzmények

  • Mozilla: Köszönjük, jól vagyunk!

    A Mozilla Alapítvány friss pénzügyi jelentéséből egy egészségesen működő alapítvány képe rajzolódik ki, amely elég erős, hogy a mindenki számára elérhető nyílt és szabad internet pártfogója legyen.