Hirdetés

Jogerősen elítélték a netet lekapcsoló szécsényi polgármestert

A bíróság szerint komoly zavart okozott a meggondolatlan polgármester indulatból végrehajtott tette.

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Balassagyarmati Törvényszék Stayer László akkori és mai polgármestert, mert 2015 nyarán lekapcsolta a város internetszervereit. Ez azt jelenti, hogy a másodfokon eljáró bíróság 250 ezer forinttal enyhített Szécsény polgármesterének első fokon kiszabott büntetésén.

Hirdetés

Az ügy már közel ötéves, a vádirati tényállás szerint a polgármester – egy vita hevében – 2015. július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerverszoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátási körében a kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő – de egy internetszolgáltató által üzemeltetett – szélessávú internethálózat működését.

A tettnek komoly következményei lettek: kilenc óra időtartamra megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben. Ezáltal megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése. A Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös Önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében.

Stayer következetesen tagadta a bűnösségét az elsőfokú eljárásban, a Balassagyarmati Járásbíróság ítéletével szemben fellebbezést is előterjesztett, azonban ezt követően írásban a bűncselekmény elkövetését beismerő vallomást tett.

A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény súlyához igazodóan helyesen 250 napban került meghatározásra a pénzbüntetés napi tételeinek száma, ugyanakkor figyelemmel arra a tényre, hogy a polgármester kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik, ezért az egy napi tétel összegét 4000 forintra csökkentette.

Amennyiben Stayer a pénzbüntetést nem fizeti meg, a pénzbüntetést – a büntető törvénykönyv rendelkezéseinek értelmében – a napi tételek számának megfelelő tartamú szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Szécsény polgármestere a város honlapjára feltett közleményében reagált a törvényszék  ítéletére, itt kifejti, hogy továbbra sem ért egyet a bíróság ítéletével, de elfogadja azt.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények