Szájkosarat a politizáló bloggerekre!


Bob Bennett, az ötletgazda

Több tekintélyes konzervatív beállítottságú közszereplő és orgánum után az általa indított honlapon tegnap Richard A. Viguerie, konzervatív gondolkodó, aktivista és teoretikus nyílt levélben hívta az amerikaiakat, hogy tiltakozzanak egy törvénymódosítási javaslat ellen, melyet a napokban tárgyalnak egy szenátusi bizottságban.

A javaslat szerint az új törvény kriminalizálná, bizonyos esetekben börtönnel is sújtaná azokat az alulról szerveződő (grassroots-) mozgalmakat és állampolgárokat, akik a kritizálják Kongresszus tagjait és munkáját. Viguerie felháborodásának ad hangot, hogy egy ilyen tragikomikus ötlet egy demokratikus államban egyáltalán napirendre kerülhetett.

A felelősségre vonás természetesen nem direkt módon történne, hanem a törvényalkotók köteleznék azokat a grassroots-csoportokat, akik 500 vagy annál több emberrel kommunikálnak a nyilvánosság előtt politikai természetű témákról (tehát például a bloggereket is), hogy regisztráltassák magukat, s a regisztráltak negyedéves beszámolási kötelezettséggel tartoznának a Kongresszusnak.

Viguerie szerint ez nonszensz, mélységesen sérti az alkotmány szólásszabadságot biztosító Első Kiegészítését. S egyébként is nevetséges, egyedülálló eset lenne, hogy a Kongresszus kritikusai a Kongresszusnak legyenek kötelesek beszámolni. Ráadásul, amennyiben „tudatosan és szándékosan elmulasztanák” a jelentést, akkor akár egyéves börtönnel is sújthatóak lennének.

A konzervatív teoretikus szerint a republikánus David Vitter és Robert Bennett szenátorok által beterjesztett javaslat az alkotmányos jogok megcsúfolása, s a totalitarianizmus eszközeit alkalmazná egy demokratikus országban. S még szégyenletesebb, hogy a nagyobb szervezetek (mint például a politikai pártok), akik sokmillió dollár felett rendelkeznek, mentesülnének a jelentéstételi kötelezettség alól, tehát a washingtoni politikai elit belső korrupciós ügyei miatt is a bloggereket és a véleményüket szabadon hangoztatókat hibáztatják. Viguerie épp ezért indítja el weboldalát, hogy minél több támogatót szerezzen annak a követelésének, miszerint azonnal vegyék le a napirendről ezt az ostoba javaslatot.

Welcome to Amerika – zárja keserűen az ügyről szóló, ugyancsak felháborodott cikkét Joanie Fischer a Conservative Voice oldalán.

Azóta történt

Előzmények