Isten éltesse a rendszergazdákat szakmai világnapjukon!

Minden év júliusának utolsó péntekje  a Rendszeradminisztrátor Megbecsülésének Napja (System Administrator Appreciation Day – SAAD). Az ünnepet egy Ted Kekatos nevű rendszergazda találta ki 2000-ben, amikor egy hirdetést olvasva megvilágosodott, s úgy érezte, ő mint rendszergazda is megérdemelne némi megbecsülést. Nem sokkal ez után lefoglalt egy doménnevet, készített egy weboldalt, ahol meghirdette, hogy július utolsó péntekje attól kezdve a rendszergazdák napja lesz.

Azóta ezen a napon azon emberek iránti megbecsülésünket fejezzük ki, akik nélkül semmi se működne: se a világháló, se a munkahelyi számítógépes rendszer, sem az elektronikus levelezés, sem a mobiltelefonálás, sőt – ha utánagondolunk eddig már felmerült problémáinknak – néha még az otthoni gépünk se. A rendszergazda ezernyi feladata és megbízatása között telepíti és beállítja a munkaállomásokat és a szervereket, menedzseli a rendszerszintű szoftvereket, védekezik a vírusok terjedése ellen és a többi – de leginkább kérdésekre válaszol.

A sysadminday magyar oldala szerint a rendszeradminisztrátorokat gyakran hívják rendszergazdának (ezt nem mindegyik szereti), admin-nak, angol nyelvterületeken sysadmin-nak, SA-nak, Unix-körökben pedig egyszerűen csak root-nak.

E napon már hagyomány, hogy a rendszergazdák péntek este összegyűlnek egy kis sörözésre, a honlap szerint egyelőre Budapesten és Szegeden szervezték ezt meg.

Tisztelegjünk a rendszergazdák előtt néhány klasszikus videóval. A System Administrator Songok közül még mindig ez a legjobb:

S ezt sem lehet megunni:

De ne hiányozzék egy kis önirónia sem:

Azóta történt

Előzmények