Már nem csak a svédek háborognak a Nagy Testvér-törvény miatt


Nem kérnek belőle

Svédország szomszédainál, Dániában, Finnországban és Norvégiában is aggodalmat keltett a svéd parlamentben két hete elfogadott megfigyelési törvény.

Mivel az említett országok adatforgalmának nagy része Svédországon keresztül fut, és így ellenőrizheti azt az egyik svéd nemzetbiztonsági szolgálat, a FRA, ezért a skandináv országok távközlési vállalatai ellenlépéseket helyeztek kilátásba.

Ahogy arról már beszámoltunk, a TeliaSonera finn–svéd távközlési konszern a finn előfizetőket kiszolgáló e-mail szervereit már a törvény elfogadása előtt Finnországba telepítette át. Norvégiában a média óva int attól, hogy a Tele2 mobilszolgáltató ügyfeleinek az összes SMS-hírt svéd átjátszóállomásokon keresztül küldjék el, mert így a svéd hadsereg is beleolvashat az üzenetekbe. A dán egyház különösen aggályosnak tartja az új jogszabályt, mert a dán hívők összes elektronikus levele a svéd titkosszolgálat adatbázisában köthet ki.

A svéd megfigyelési törvényt – amely egy nemzetbiztonsági szolgálatnak január elsejétől engedélyezi az e-mailek elolvasását és a telefonbeszélgetések lehallgatását – heves vita után fogadta el a parlament. A média és az ellenzék által kifogásolt jogszabály révén a katonai titkosszolgálat ellenőrzése alá kerül Svédország teljes, külfölddel lebonyolított adatforgalma. A cél – a hivatalos magyarázat szerint – a nemzetközi terrorizmus elleni hatékonyabb küzdelem a csúcstechnológia korában.

Elfogadása óta országos tiltakozó mozgalom bontakozott ki a törvény ellen, melynek intenzitása a jogi vívmányaira is oly büszke skandinávoknál nem csitult az elmúlt napokban, sőt erősödött, s ez – a gazdasági szereplők hathatós támogatásával – komoly nyomást gyakorolhat az ügybe már most kissé beleroggyant svéd kormányra.

Azóta történt

Előzmények