Négyből három európai elégedetlen hazája digitális adatvédelmi gyakorlatával


Franco Frattini

Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke a hétfőn másodízben megtartott Adatvédelmi Napon (melynek megtartását idén már az Egyesült Államok és Kanada is támogatta) több helyen is nyilatkozott az online adatvédelem európai problémáiról annak kapcsán, hogy bejelentette: egy nagyszabású felmérés adatainak elemzésén dolgoznak.

Frattini leszögezte, hogy az információs társadalomban, amelyben egyre több adat kerül digitális formában az internetre, különféle adatbázisokba, az Uniónak különösen nagy gondot kell arra fordítania, hogy polgárai személyes adatainak biztonságát megóvja. A már meglévő, közismerten szigorú európai rendelkezéseket és irányelveket a digitális adatkezelésben is maradéktalanul be kell tartani és figyelembe kell venni – mondta az EU bel- és igazságügyi biztosa.

Az EU a tavalyi Adatvédelmi Nap után elindított egy vizsgálatot, hogy megismerjék az európai polgárok véleményét a kérdésről, s az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 82 százaléka gondolja úgy, hogy hazájában nem megfelelő a személyes adatok védelme. A jelentés még nem készült el, ám Frattini a rendelkezésére álló információk alapján több érdekes eredményt ismertetett. Ezek szerint a válaszolók 75 százaléka aggódik amiatt, hogy személyes adatai megtalálhatóak az interneten. A bizalmi indexet a következő intézmények vezetik: az egészségügy, a biztosítók, a pénzintézetek, a munkaadók, a rendőrség, a társadalombiztosítás, az adóhatóság és az önkormányzatok – ezekben az emberek több mint fele megbízik. Talán az idők változását jelzi, hogy a válaszadók háromnegyede egyetért bizonyos körülmények között a telefonok lehallgatásával, ha az eljárás megfelelően van szabályozva, s ugyanez az eredmény a hitelkártya-tranzakciók esetében is – mindössze 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy semmilyen körülmények között nem engedné a lehallgatást és monitorozást.

Frattini elmondta még, hogy a felmérés végeredményeit fel fogják használni a törvényalkotási és szabályozási munkában, hogy növeljék a személyes adatok biztonságát.

Azóta történt

Előzmények