Tömegtermék lesz Sophia

A gyártó a koronavírus okozta helyzetet igyekszik üzletileg is meglovagolni.

A világ egyik legismertebb humanoid robotja a Sophia névre hallgató termék, egy főképp kommunikációs célokat szolgáló gép.

A gyártó, a hongkongi bázisú Hanson Robotics most bejelentette, hogy a 2016-ban bemutatott Sophiát, illetve három másik modellt az idei év első felében indított új projekt keretében gyáraikban sorozatgyártásban fogják készíteni, hogy egy igazi tömegterméket állítsanak elő.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója, David Hanson a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az iparági kutatók azt jósolják, hogy az elhúzódó világjárvány kiemelten meg fogja dobni az automatizálási fejlesztéseket, köztük a robotikát is, így ők abban bíznak, hogy az általuk fejlesztett, idősek vagy betegek gondozására is alkalmas humanoid robotok iránt megnő a kereslet.

Hanson azt is elmondta, hogy az általuk készített emberi külsejű kommunikációs robotok kifejezetten hasznosak lehetnek a pandémia idején, akár szolgáltatásokban (pl. közlekedés, kereskedelem), de „társként” is olyan időkben, amikor az elszigetelt, karanténok által korlátozott emberek elszigetelődnek, elmagányosodnak.

A vállalatvezető a pontos terveikről nem nyilatkozott, csak annyit mondott el, hogy 2021-ben több ezer robotot kívánnak értékesíteni. Arra is számítanak, hogy a speciális helyzet felgyorsítja a az ember/robot kapcsolatok fejlődését, és a humanoid gépek egyre inkább a mindennapok részei lesznek.

Azóta történt

Előzmények