Sok pénz van az 5G-ben

Lassan már a csapból is a következő generációs mobilhálózat folyik, de láthatóan ez nem véletlen.

Egyre nehezebb úgy megnyitni egy lapot vagy fellépni az internetre, hogy ne jönne szembe valamilyen hír az ötödik generációs mobilhálózatokról (lám, ez is egy ilyen…). De ez nem véletlen, ha figyelembe vesszük, hogy a Gartner elemzése szerint világszinten az 5G-hez szükséges hálózati elemek piaca 2020-ra 4,2 milliárd dollárosra duzzad.


[+]

A tavaly évhez képest közel hétszeres növekedés mögött az áll, hogy a mobilszolgáltatók a következő időszakban kezdik csak el igazán felpörgetni az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra kiépítését. Az idei évben eddig erre nagyjából bevételük 6 százalékát költötték el, de 2020-ban ennek duplájára számítanak.

5G-vel kapcsolatos próba-projektek már több országban is működnek, de a várakozások szerint ezekből jövőre sokkal szélesebb körben elérhető, a jelenlegi 4G-s hálózatokkal párhuzamosan használható rendszerek (5G NR) nőnek ki. Ezekkel elsősorban a vállalati ügyfelek igényeit akarják majd kielégíteni – az IoT, az Ipar 4.0, a felhő csak pár hangzatos hívószó azokra a megoldásokra, melyekhez szükség lesz a következő generációs vezeték nélküli hálózatokra, és amelyeknek köszönhetően ez a terület komoly profittal kecsegteti azt, aki időben felkészül rá.

Azóta történt

Előzmények