Valóságos energiavámpír lesz az 5G

Egy szempontból nem tett jót a szabványnak a fejlesztés felgyorsítása: egy áramzabáló szörnyeteg született belőle.

Az 5G már itt kopogtat az ajtón, és számtalanszor lehetett hallani az előnyeiről, de a mobiltelefon-ipart képviselő 3GPP (3rd Generation Partnership Project) a Release 16-os specifikáció kialakítása kapcsán megvizsgált egy olyan kérdést, amelyet már az 5G fejlesztésének idején többen gondként jellemeztek. Nevezetesen arról van szó, hogy magának az 5G-nek a bevezetését felgyorsították, vagyis bizonyos technológiákat átvettek a 4G-ből, hogy hamarabb lehessen kiépíteni a hálózatokat.

Hirdetés

Ezek afféle kompromisszumos döntésként csapódtak le, többek között ilyen volt az is, amikor meghatározták az 5G-s hálózatokhoz használandó kódolást. A 3GPP, 5G-t megalapozó Release 15-ös specifikációja ezzel kapcsolatban az ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelés (OFDM) mellett döntött, ami egy 4G-ből megmaradt technológia, és ez ahhoz vezetett, hogy az iparág gyorsabban kezdhette meg az 5G-re való átállást.

Úgy néz ki, hogy ennek súlyos ára lesz, ugyanis az érkező, 3GPP Release 16-os specifikáció kapcsán megvizsgáltak más alternatívákat is a kódolásra vonatkozóan, és arra az eredményre jutottak, hogy az első körben bevetett OFDM rendkívüli mértékben növeli a rendszer energiaigényét.

James Kimery, a National Instruments, RF és szoftver által meghatározott rádiókutatások vezető marketingese szerint az 5G-nek igen nagy ára lesz az eszközök üzemidejét tekintve, de ezen túllépve, egy bázisállomás tekintetében is háromszoros energiaigény jellemző a 4G-s opciókhoz képest. Ráadásul az 5G működéséhez ezeket jóval sűrűbben kell kiépíteni, hiszen a jel hullámhossza kisebb, vagyis kevésbé alkalmas a nagyobb fizikai távok áthidalására.

A jövő tekintetében értékes alternatíva lehet egy olyan, nem ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelés, amely alacsonyabb csúcs-átlag teljesítményaránnyal rendelkezik, így a rendszer teljes energiaigénye is jelentősen javul. Ugyanakkor nem biztos, hogy ezt szimplán szoftveres frissítéssel meg lehet oldani, tehát esélyes, hogy a már kész hálózatot hardveresen kell átépíteni. Emiatt James Kimery nem túl optimista a jövőt illetően, állítása szerint, ha valamit implementál az ipar, akkor arról nehezen vált.

Azóta történt

  • Sok pénz van az 5G-ben

    Lassan már a csapból is a következő generációs mobilhálózat folyik, de láthatóan ez nem véletlen.

  • Az 5G várható hatásai 2020-ban

    A Kaspersky szakemberei megpróbálták biztonsági szempontból megbecsülni és megjósolni az idei év legfontosabb várható trendjeit.