Közel 9 milliárd dollárt fektet egy új chipgyárba a SMIC

Sanghajban épül meg a SMIC legújabb chipgyára, 8,87 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordít erre a vállalat kapacitásbővítés céljából.

Elhúzódik a globális chiphiány, sok más országhoz hasonlóan pedig Kína is függetlenedni szeretne a szektorban. Éppen ezért kapacitásbővítés céljából a SMIC 8,87 milliárd dollárnak megfelelő összeget fektet be egy új chipgyár építésébe Sanghajban.

A legnagyobb kínai chipgyártó olyan gyártósort indít majd be, amelynek havi kapacitása 100 ezer 12 hüvelykes ostya. A tervek szerint 28 nm-es és régebbi eljárásokkal dolgoznak majd.

Bár a kínai kormány hatalmas összegeket fektetett be azért, hogy a hazai chipgyártói felvehessék a versenyt a külföldi riválisokkal, a SMIC még mindig elmarad azoktól. Tovább nehezíti a SMIC helyzetét, hogy rajta van Amerika tiltólistáján, így fejlett gyártóeszközöket nem kaphat amerikai beszállítóktól. Amerika nemzetbiztonsági okokra hivatkozik, a SMIC tagadja, hogy köze lenne a kínai hadsereghez. Az intézkedés keresztbe tett a SMIC terveinek a fejlett chipgyártás kapcsán, azonban a chiphiány miatt így is hatalmas a kereslet a vállalat megoldásaira.

Azóta történt

Előzmények