Alig bírja teljesíteni a chipgyártók igényeit az ASML

Egymással versenyezve igyekeznek kapacitást bővíteni a chipgyártók, nehezen bírja a megrendeléseiket az ASML.

A félvezetőgyártók egyik legnagyobb kiszolgálója világszinten is az ASML, amely 2021-ben remek eladásokra számít, hatalmas az igény ugyanis az eszközeire a chipválság időszakában.

A holland cég szerint a TSMC, a Samsung és az Intel egymással versenyeznek kapacitásbővítés terén, így mindegyik chipgyártó részéről nagy a kereslet. Az ASML elmondása szerint nagyon keményen dolgoznak az újabb gépek gyártásán, amelyet szerintük a digitális forradalom hajt.

Ezzel párhuzamosan az ASML piaci értéke rekordmagasságokba, több mint 240 milliárd euró fölé emelkedett. Az ASML gépei nem olcsóak, darabonként 200 millió euróba is kerülhetnek. A második negyedévben 8,3 milliárd eurós rekordmegrendelésnek örülhetett a cég. A fejlett chipek gyártására alkalmas EUV gépekre 4,9 milliárd eurónyi megrendelés érkezett. Az új eszközök vásárlása mellett szoftverbe is fektettek a chipgyártók, a meglévő eszközök kapacitásnövelése érdekében. Az ASML második negyedéve nyeresége így 38 százalékos emelkedés után 1,02 milliárd euró volt, 2021-re vonatkozóan 35 százalékkal emelték meg az eladással kapcsolatos várakozásokat.

Az ASML főként Tajvan, Dél-Korea, Kína és Amerika irányába értékesít, ebben a sorrendben.

Azóta történt

Előzmények