Sikerült 3D bionyomtatott porcokat beültetni

A svéd kutatók szerint megoldásuk reformot jelenthet a plasztikai- és egyéb helyreállító sebészeti munkákban, hiszen olyan sejteket nyomtathatnak, melyek fejlődni kezdenek.

Sikeresen ültettek emberi porcsejteket egy hathetes egérbe a svéd Sahlgrenska Academy és a Chalmers University of Technology tudósai. A kutatók ehhez emberi porcsejtekből álló gélt hoztak létre, amit egy CELLINK 3D bioprinterrel nyomtattak ki. Az implantációt követően a szövet növekedni kezdett az állatban, sőt véredénykék alakultak benne. Két hónappal a beültetés után már egészen hasonlított emberi porcra a szövet, a jelenséget tovább erősítették őssejtek hozzáadásával.


[+]

A csapat helyi plasztikai sebészekkel dolgozott együtt, most pedig azt mondják, a jövőben a technológia arra is használható lesz, hogy olyan emberek kaphassanak természetes protézist, akik elvesztették a fülüket, orrukat, vagy térdüket valamilyen baleset, vagy betegség miatt, mint mondjuk a rák.

Jelenleg nincs igazán jó megoldás a fenti végtagok pótlására, mondja a kutatás vezetője. Most ha valakinek pótolni kell a fülét, akkor műanyag és szilikon implantátummal oldják meg, amit titánból készült csavarral rögzítenek a koponyához. Ez nem csak ronda, de rendkívül fájdalmas is. Ha viszont az orrból vett sejtmintával és a beteg csontvelőjét vagy zsírját felhasználva képesek lennének 3D nyomtatóval újranyomtatni a páciens füleit,  akkor új távlatok nyílnának.


[+]

A tudósok úgy vélik, eredményeik jelentős hatást gyakorolnak majd az egészségügyi szövetregeneráció és beültetés területén. Elsőként a bőr, aztán a porcok, végül a csontok újraalkotása során vehetik hasznát a svéd kutatók eredményeinek az egészségügyi dolgozók. Ehhez azonban egy sor engedélyeztetési- és tesztelési feladat hátra van, szóval az optimista becslések szerint is a 2020-as évek közepére lehet ebből kézzel fogható eredmény.

Azóta történt

Előzmények