2019. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat / Rövid rovat

Új LED-es vezeték nélküli adatátviteli rekord született

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Siemensnek sikerült 500 Mbit/s-ot elérnie fehér fényforrás segítségével. A technológia kiegészítheti a wifit és tovább növelheti a biztonságot.

Hirdetés

A Siemensnek sikerült megdöntenie saját korábbi rekordját a LED-es adattovábbítás terén: a vállalat mérnökei, együttműködésben a berlini Heinrich Hertz Intézet kutatóival, 500 Mbit/s-os sebességet abszolváltak a piacon kapható egyik legerősebb fehér fényforrás, az Ostar LED segítségével. Az adatokat a dióda által kibocsátott fény intenzitásának apró modulációjával küldték át üres térben pontosan öt méter távolságba, ahol egy detektor átalakította a jelet elektromos impulzusokká. A cég kutatóközpontja előzőleg 200 Mbit/s-ot ért el egy hasonló teszt során, vagyis a sebességet jelentősen sikerült növelniük, a távolság azonban továbbra is relatíve apró maradt. Igaz, egy másik, „nagyobb távolságot” (a Siemens pontos adatot nem közölt) felölelő kísérletben öt LED együttes alkalmazásával 100 Mbit/s-os sebességet is mutattak a műszerek.

Siemens LED

A Siemens a VLC (Visible Light Communication) néven jegyzett technológia előnyei között külön kiemelte a bosszantó wifi-interferencia elkerülésének lehetőségét: habár a megoldás jelenleg nem alkalmas a népszerű vezeték nélküli hálózat helyettesítésére, nagyszerűen kiegészítheti azt olyan épületekben, ahol a wifik egymást zavarhatják. Ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a látható fényt jelenleg nem használják információ direkt továbbítására a műszaki megoldásokban. Egy másik említésre méltó terület a rendszer biztonságossága: ami (vagy aki) nem látja a fényt, az értelemszerűen le sem tudja hallgatni a kommunikációt.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.