WiGig: gigabites adatátvitel vezeték nélkül

Hirdetés

WiGigA jelentősebb hálózatieszköz-gyártókat tagjai között tudó Wireless Gigabit Alliance (WiGig) közzétette egy új, a wifinél jelentősen nagyobb adatátviteli sebességre képes vezeték nélküli hálózati technológia véglegesített specifikációját, így a gyártók megkezdhetik az annak megfelelő készülékek fejlesztését. A szabvány terjedésének lökést adhat, hogy a szervezet támogatási megállapodást kötött a Wi-Fi Alliance-szel, ami lehetővé teszi olyan háromsávos berendezések gyártását, melyek a wifihálózatokkal és az új specifikációval „hivatalosan” is kompatibilisek.

A WiGig a szabad 60 GHz-es frekvenciasávban működik, maximális adatátviteli sebessége 7 Gbps. Hátránya, hogy az adott frekvenciasáv hatótávolsága rendkívül alacsony, 10 méter körül van, ami korlátozza a felhasználhatóságát. (Még akkor is, ha a hatótávolság nyalábformálással kiterjeszthető.) Az érme másik oldala, hogy ennek köszönhetően kevésbé valószínű, hogy az eszközök interferálnak egymással.

A tavaly májusban életre hívott WiGig a 60 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat specifikációját tavaly decemberben véglegesítette. A szervezet most tette közzé az anyagot, és egyben bejelentette az annak bevezetését lehetővé tévő technológiai partnerprogramjának elindítását. A specifikáció megengedi olyan háromsávos készülékek fejlesztését, amelyek a wifi 2,4 és 5 GHz-es frekvenciasávjait is támogatják.

A WiGig azonban nem az egyetlen nagy sebességű vezeték nélküli specifikáció. Riválisa például az elsősorban nagy felbontású tartalmak átvitelére kifejlesztett Wireless HD, amely ugyancsak a 60 GHz-es frekvenciasávot használja, valamint a 802.11ac wifiszabvány is, amely szintén lehetővé teszi majd a gigabites sávszélesség elérését.

Azóta történt

Előzmények