Hivatalos: a Samsung kiszállt a merevlemez-piacról

Ami tegnap még csak pletyka volt, mára hivatalossá vált: a Seagate bejelentette, hogy felvásárolja a Samsung merevlemez-gyártó üzletágát. Az ügylet részeként a két vállalat kiszélesíti stratégiai partnerségét is.

A megállapodás értelmében a Seagate körülbelül 1,375 milliárd dollárt fizet a Samsungnak a HDD-divízióért, az összeg egyik felét készpénzben, másik felét saját részvénnyel egyenlíti ki. A dél-koreai cég a körülbelül 687,5 millió dollár értékű részvénypakettel 9,6 százalékos részesedést szerez korábbi amerikai riválisában, és jogot egy igazgatótanácsi tag jelölésére.

A felek szándéknyilatkozatot írtak alá arról is, hogy kiterjesztik meglévő keresztlicenc-megállapodásukat, együttműködnek a vállalati tárolórendszerek fejlesztésében, illetve kölcsönösen támogatják egymás üzleti tevékenységét. Konkrétan: a Seagate a Samsungtól fog vásárolni NAND flasmemóriachipeket SSD- és hibrid meghajtóihoz, míg a Samsung PC-ibe, noteszgépeibe és szórakoztatóelektronikai termékeibe a Seagate szállít merevlemezeket.

Az ügylet javítja a Seagate versenypozícióját a HDD-piacon, ahol a legnagyobb gyártó a Western Digital, mely az idén közel 50 százalékra növelte a részesedését azzal, hogy felvásárolta a Hitachi merevlemez-üzletágát. A Seagate részesedése az akvizíció után a jelenlegi 30-ról 40 százalék körüli tartományba emelkedik – a maradék jó 10 százalék a Toshiba-Fujitsu kezében van.

Noha a Samsung pénzügyi jelentésében nem szerepel elkülönítve a merevlemez-részleg pénzügyi eredménye, elemzők szerint az veszteségesen működött. A flashalapú meghajtók térnyerése miatt a HDD-k forgalomnövekedése lassult; az idei első negyedévben 161 millió tárolót adtak el a gyártók, 4 százalékkal kevesebbet, mint a megelőzőben – ez a visszaesés a szezonális trendnek felel meg.

A felek bíznak abban, hogy a tranzakciót a versenyhatóságok jóváhagyják, és az 2011 végéig lezárulhat.

Azóta történt

Előzmények