A Samsung kiszállna a merevlemezgyártásból

A Hitachi után újabb szereplő vonulhat vissza a merevlemezpiacról. A Wall Street Journal értesülései szerint a 11 százalék körüli részesedésével tavaly a negyedik legnagyobb gyártónak számító Samsung Electronics is szívesen megszabadulna a HDD-üzletágától. Az üzleti lap úgy tudja: a dél-koreai vállalat 1,5 milliárd dolláros árat remél kapni a részlegért.

A veszteséges merevlemezgyártó divízió felvásárlása iránt érdeklődik a Seagate Technology, melytől a piacvezető Western Digital a Hitachi Global Storage Technologies (GST) megszerzésének köszönhetően messze elhúzott. A Seagate-nek a jelentős, hirtelen több mint 20 százalékosra nőtt részesedéshátrány ledolgozásához jöhet kapóra a kínálkozó üzlet.

A Wall Street Journal forrásai szerint a Samsung eltökélt az üzletág eladása mellett, olyannyira, hogy akár 1 milliárd dollár alatti ajánlatot sem utasítana vissza. A Western Digital a március elején bejelentett megállapodás szerint 4,3 milliárd dollárért ajánlott meg a Hitachi GST-ért. Amennyiben a hatóságok ezt az ügyletet jóváhagyják, egy, a merevlemezpiac közel felét birtokló óriásvállalat jön létre.

Ha válaszul a Seagate bekebelezi a Samsung HDD-részlegét, gyakorlatilag kétszereplőssé válik a piac. A két nagyon kívül egyedül a kizárólag 2,5 colos meghajtókat gyártó Toshiba/Fujitsu marad versenyben: a japán vállalat piaci részesedése 15 százalék körül van.

Azóta történt

Előzmények