Letartóztatták a Samsung vezetőjét

Mindez még nem jelenti az alelnök bűnösségét, a bírósági eljárás csak ezek után következik – és az sem világos, milyen gazdasági hatása lesz a történteknek.

Újabb ügyészségi kihallgatása, majd egy teljes éjszakán át tartó várakozás és döntéshozatal után őrizetbe vette a szöuli bíróság a Samsung-csoportot ténylegesen irányító alelnököt. Lee Jae-Yong letartóztatását a dél-koreai államfővel kapcsolatos korrupciós eljárás keretében javasolta az ügyészség, vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás gyanújával. Emellett az ügyészség kezdeményezte Park Sang-Jinnek, a Samsung Electronics elnökének letartóztatását is.

A jó ideje húzódó történetről mi is többször beszámoltunk, például akkor, amikor az ügyészek az első, maratoni kihallgatás után bizonyítottnak találták, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel. Így az ügyészség kezdeményezte a letartóztatási parancs kiadását. Ám a szöuli központi kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat akkori szakaszában sem okát, sem szükségességét nem látták a letartóztatásnak, szerintük még hiányosak a bizonyítékok, és az ügyben több fontos kérdést nem tisztáztak még.

Ezt követően a hét elején újra igen hosszú, több mint 15 órán át tartó kihallgatáson esett át a vállalatvezető, ezek után közölte az ügyészség szóvivője, hogy szerdáig meghozzák döntésüket Lee ügyében, és másnap jelentették be a letartóztatási kérelmeket.

Azóta történt

Előzmények