Újra napirenden a Samsung vezetőjének letartóztatása

Lee Jae-Yong újabb hosszú kihallgatáson van túl, de az ügyészek még nem döntöttek arról, kérik-e őrizetbe vételét.

Tegnap igen nagy visszhangot váltott ki, hogy Dél-Koreában a politikai-gazdasági korrupciós ügyeket vizsgáló különleges ügyészség újabb kihallgatásra rendelte be a Samsung vezetőjét, Lee Jae-Yongot, és a Reuters hírügynökség tudósítói úgy értesültek, az ügyészek legkésőbb holnapig meghozzák a döntésüket, hogy kérik-e – immár másodszor – a bíróságtól egy Lee ellen szóló őrizetbe vételi parancs kiadását.

A jó ideje húzódó történetről mi is többször beszámoltunk, legutóbb akkor, amikor az ügyészek az előző, maratoni kihallgatás után bizonyítottnak találták, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel. Így az ügyészség kezdeményezte a letartóztatási parancs kiadását. Ám a szöuli központi kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat akkori szakaszában sem okát, sem szükségességét nem látták a letartóztatásnak, szerintük még hiányosak a bizonyítékok, és az ügyben több fontos kérdést nem tisztáztak még.

A beszámoló szerint tegnap újra igen hosszú, több mint 15 órán át tartó kihallgatáson esett át a vállalatvezető, ezek után közölte az ügyészség szóvivője, hogy ma vagy legkésőbb holnap meghozzák döntésüket Lee ügyében, egyben arról is határoznak, hogy további négy, szintén gyanúba keveredett Samsung felső vezető esetében bírósághoz fordulnak-e.

A Samsung Group szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket, ahogy az a bíróság sem, amelyik korábban megtagadta a letartóztatási parancs kiadását.

Frissítés: az ügyészség nem várt holnapig, ma délelőtt közölték, hogy letartóztatási végzést kérnek a bíróságtól a vállalat de facto vezetője (hivatalosan: alelnöke), Lee Jae-Yong, valamint Park Sang-Jin elnök ellen.

Azóta történt

Előzmények