Ryannek sokba fáj a YouTube-ra feltöltött videó

Ryan Fitzgerald annyira szeret beszélgetni, hogy egy a YouTube-ra feltöltött videóban bátorítja a nézőket arra: hívják fel, ha mondandójuk van – legyen az bármi. A jelenleg munkanélküli, 20 éves fiatalember a múlt pénteken tette közzé felhívását a videomegosztó oldalon, és – amint a Boston Globe beszámol róla – vasárnap délutánig több mint 5000 hívás és számtalan SMS futott be hozzá a világ minden tájáról.

Ryan nem viccel. Szombat este egy koncertre ment, de a telefonját ekkor sem kapcsolta ki – csak rezgő hívásjelzésre váltott –, nehogy egyetlen hívásról is lemaradjon. Amint mondja, akit csak tud, visszahív, és amíg bírja, válaszol a szöveges üzenetekre is.


Ki menti meg Ryant?

Aggasztja viszont, hogy a mai nappal a t-mobile-os előfizetéséhez járó hétvégi ingyen perceknek vége szakadt. „Még nem találtam ki, mit fogok csinálni. De valamit tennem kell, mert a végén egy 20 000 dolláros telefonszámlát hozok össze” – osztotta meg dilemmáját a napilappal, miközben hangsúlyozta: eszébe sem jut ilyen csekélység miatt leállítani a privát lelkisegély-szolgálatot.

Az apjával élő fiatal azt mondja: a motivációt egy másik videóból merítette. E hatalmas karriert befutott – egy globális mozgalmat elindító – felvételen egy ausztrál fiatalember „ingyen ölelést” ajánlott fel az arra járóknak, hogy felhívja a figyelmet a társas érintkezés és kapcsolattartás fontosságára. „Vannak, akiknek a szülei arra sem szánnak időt, hogy leüljenek a gyerekeikkel beszélgetni. A YouTube-on viszont néhány ismeretlen megteszi ezt” – mondja Fitzgerald.

Egyébként nem neki jutott eszébe először, hogy a videomegosztó szájton publikálja a telefonszámát, és várja a beérkező hívásokat. Tavaly az arizonai Luke Johnson nyitotta a sort, de ő csupán arra volt kíváncsi, hányan hívják fel. (Eddig 138 400-an keresték.) Fitzgerald viszont azt mondja, ő puszta altruizmusból tette közzé felhívását, nem akar rekordot dönteni. Hogy a sztorit övező médianyilvánosságból profitál-e bármit is, egyelőre nem világos.

Azóta történt

Előzmények