Nekiment az üzenetküldőknek a brit belügyminiszter

Amber Rudd el akarja érni, ha kell a törvény szigorával, hogy a terroristák ne tudjanak biztonságosan és titokban kommunikálni.

A technológiai vállalatoknak muszáj együttműködniük a bűnüldöző hatóságokkal, és fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy a titkosított üzenetküldő szolgáltatásokkal „védett helyeket biztosítanak a terroristák kommunikációja számára” – közölte ma a brit belügyminiszter, Amber Rudd.

Hirdetés

Mindez azért került szóba, mivel nemrég derült ki, hogy a szerdai londoni merényletet elkövető Khalid Masood (Adrian Russell) – aki az eddigi információk alapján valószínűleg magányos terrorista volt – pár perccel az ötven sérültet és a merénylővel együtt öt halálos áldozatot követelő akció kezdete előtt a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp alkalmazást használta, hogy elküldjön egy titkosított üzenetet.

Amber Rudd kitért arra, hogy a terroristák előszeretettel használják a közösségi médiát és a végponti titkosításokat kínáló kommunikációs szolgáltatásokat, ezt a közelmúlt támadásainál is láthattuk. Épp ezért, ha a vállalatok nem vállalják önként, rá kell őket kényszeríteni arra, hogy a hatóságoknak lehetőséget adjanak a megfigyelésre, ennek érdekében hamarosan új törvényeket fognak alkotni.

A miniszter szerint elfogadhatatlan az, hogy a terroristák olyan titkosított kommunikációs csatornákhoz férhetnek hozzá, melyeket a titkosszolgálatok nem tudnak ellenőrizni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a híressé vált Apple- ügy „teljesen más tészta”: a brit kormány nem kér olyan felhatalmazásokat a vállalatoktól, mint az FBI, ők mindössze azt akarják, hogy ha kialakul egy terroristák okozta vészhelyzet, számíthassanak a technológiai vállalatok segítségére.

Azóta történt

Előzmények