Jövő héttől olcsóbb lesz a külföldi mobilnet a T-Mobile-nál

Hirdetés

A T-Mobile lakossági és vállalati ügyfelei július elsejétől olcsóbban internetezhetnek és e-mailezhetnek az Európai Unióban és további három országban, a szolgáltató tehát betartja korábbi ígéretét és a nyár közepétől csökkenti az adatroaming díját.

A távközlési vállalat ma kiadott közleményében jelentette be, hogy a vonzó belföldi mobilinternetes ajánlatokon túl arra törekszik, hogy ügyfelei külföldön is kedvezőbb díjakkal internetezhessenek, ezért július 1-jével több országban is csökkenti adatroaming-díjait. Az európai kontinensen az EU 26 államában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon minden partnerhálózaton olcsóbb lesz a WAP-ozás, az internetezés vagy az e-mailezés. Ezekben az országokban a lakossági és vállalati előfizetők adatforgalmi díja az eddigi 120, 180 és 300 Ft/100 kB helyett egységesen bruttó 50 Ft/100 kB-ra mérséklődik. Az eddigi használati feltételek szerint minden megkezdett egység díjköteles, a számlázási egységek pedig folyamatos kapcsolódáson belül érvényesek. Az új díjszabás minden T-Mobile-os előfizetéssel rendelkező ügyfél esetén július 1-jétől automatikusan életbe lép, arra nem szükséges regisztrálni.

A mobilszolgáltatók – így köztük a T-Mobile – a februári Mobile World Congress után vállalták, hogy csökkentik adatroaming-díjaikat. Ez volt az a kongresszus, ahol Viviane Reding, az EU távközlési biztosa gyakorlatilag ultimátumot adott a szolgáltatóknak: vagy önként csökkentik az adatcsatorna használati díját, vagy július elseje után az unió szabja meg az árakat.

Az Európai Bizottság elvárásai közt nem csak a díjak általános csökkentése szerepelt: a szolgáltatóknak nyomatékosan fel kell hívniuk az ügyfél figyelmét arra, hogy a külföldi mobilinternet lényegesen drágább lehet, valamint be kell vezetniük egy bérletes konstrukciót, mely fix összegért cserébe, adott időintervallumon belül kedvezményesebb tarifát kínál egy bizonyos forgalmi korlát eléréséig. Ilyen díjcsomag például a Vodafone kínálatában szereplő ConnectRoaming, mely 3000 forintos napidíjért bocsát rendelkezésre 50 megabájtnyi forgalmi keretet. Hasonló konstrukcióval várhatóan a T-Mobile is jelentkezik majd, ennek részleteiről azonban egyelőre nincsenek publikus információk.

Azóta történt

Előzmények