Magyar informatikusok egy európai projektben

Az érintettek mai közleménye egy uniós projektről számol be, melynek keretében egyetemek és high-tech cégek közös informatikai fejlesztését támogatja az Európai Bizottság (EB). A három évig tartó, 3,6 millió eurós kutatás-fejlesztés eredményként jelentős teljesítmény-, energiahatékonyság- és termékfejlesztési költségbeli előnyök érhetők el egyebek mellett a vasúti ellenőrzés, az ipari termelés és az egészségügy terén. A programban magyar részről a Szegedi Tudományegyetem és az evopro Innovation Kft. vesz részt.

Összefogás

Öt ország oktatási intézményei és ipari szakemberei dolgoznak együtt a REPARA projektben. A 3,6 millió euró összköltségvetésű program – amelyet az EU fő kutatásfinanszírozási eszközeként működő 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja 2,6 millió euróval támogat – 2013 szeptemberében indult.

A 3 éven át zajló REPARA projekt az alkalmazások párhuzamos heterogén számítástechnikai rendszerekre történő telepítésére összpontosít. A program célja, hogy a végfelhasználók számára is elérhetővé tegye ezeknek a számítógépeknek a teljesítményben és energiahatékonyságban megmutatkozó előnyeit anélkül, hogy el kellene végezniük az ilyen összetett architektúrák esetében szokásos jelentős fejlesztéseket. A REPARA célterületeinek számító automatizált eszközök és munkafolyamatok révén lerövidül a piacra jutáshoz szükséges idő, csökkennek a fejlesztési költségek, ezáltal fokozódik a termékek versenyképessége.

A projektben öt oktatási intézmény vesz részt: a Madridi III. Károly Egyetem, a svájci Rapperswili Műszaki Egyetem, a Darmstadti Műszaki Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pisai Egyetem. A programban kulcsszerepet játszik továbbá két ipari partner: a magyar evopro Innovation és a spanyol Ixion Industry and Aerospace.

Résztvevők és részterületek

Az FP7 a 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogram rövidített elnevezése. Ez az EU fő eszköze az Európában zajló kutatások finanszírozására a 2007-2013 közötti időszakban. Az FP7 célja továbbá, hogy válaszoljon a foglalkoztatási igények, a versenyképesség és az életminőség kérdéseire. A program teljes költségvetése mintegy 50 milliárd euró.

  • A Madridi III. Károly Egyetem az ARCOS (számítógép-architektúrákkal, kommunikációval és rendszerekkel foglalkozó) kutatócsoporttal képviselteti magát, egyben ez az intézmény koordinálja a projektet. A J. Daniel Garcia által vezetett ARCOS csoport a nagyteljesítményű számítógépek és beágyazott rendszerek terén szerzett tapasztalatait szolgáltatja a kutatáshoz.
  • A Rapperswili Műszaki Egyetem (HSR) az Alkalmazott Tudományok Kelet-Svájci Egyetemének (FHO) tagja. A HSR a Peter Sommerlad vezette IFS (Institute for Software) révén vesz részt a projektben. Az IFS jelentős tapasztalattal bír a C++ alkalmazások refaktorizálását támogató Eclipse rendszerekben.
  • A Darmstadti Műszaki Egyetemet a beágyazott rendszerekkel és alkalmazásokkal foglalkozó ESA csoport képviseli, amelyet Andreas Koch vezet. Az ESA tapasztalatait az alkalmazás-specifikus újrakonfigurálható számítógépek számára készülő eszközök és architektúrák terén hasznosítják majd.
  • A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke a Ferenc Rudolf vezette csoporttal vesz részt a REPARA projektben. A közös munkához főként a statikus elemzés, a szoftverminőség-biztosítás, az energiamérés és a modellezés terén felhalmozott szakértelmükkel járulnak hozzá.
  • A Pisai Egyetem Számítástechnikai Tanszékének munkatársait delegálja, akik a REPARA projekt során a Torinói Egyetemmel működnek együtt. Marco Danelutto vezeti az így felállt csoportot, amely a párhuzamos rendszerek hatékony futtatókörnyezete terén szerzett tapasztalatait adja a kutatáshoz.
  • Az evopro Innovation Kft. egy professzionális magyar mérnöki szolgáltató vállalat, amely innovatív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez a közlekedéstechnológia, a beágyazott rendszerek, valamint a dedikált és mobil számítástechnika terén. Az evopro Innovation Szepessy Zsolt vezette csapata jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik a valós ipari alkalmazások, valamint a beágyazott DSP (digitális jelfeldolgozási) megoldások terén.
  • A spanyol Ixion Industry and Aerospace vállalatot azzal a céllal hozták létre, hogy kielégítse a társadalom automatizálás iránti igényét, korszerű technológiai megoldásokkal érve el a lehető legnagyobb folyamathatékonyságot. Az Ixion Jorge Villagrá vezette csapatának tapasztalatai egy sor ipari alkalmazásra terjednek ki a robotika és az ipari karbantartás terén.

Azóta történt

Előzmények

  • Minél több európai „okos várost”!

    Az Európai Bizottság kiemelten támogatja az intelligens városok, közösségek kialakítását, technológiai fejlesztését.