Nemzetközi informatikai kutatáshoz csatlakozott az ELTE

Hirdetés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az ELTE-Soft Nonprofit Kft. kutatói több mint hatvanmillió forintos támogatásban részesültek az Európai Bizottság által finanszírozott ParaPhrase projektből.

Az Európai Unió által összességében közel 2,5 milliárd forinttal támogatott ParaPhrase keretében olyan megoldásokat próbálnak kifejleszteni, melynek segítségével a szoftveriparban széles körben használatos programozási nyelvek és technológiák az egyre elterjedtebb sokmagos processzorokat is hatékonyabban használhatnák ki. Így a korábbi évtizedekben megírt programokat úgy lehetne módosítani, hogy azok alapfunkciója nem változik.

A projektben 8 ország partnerei vesznek részt, a program 2014 őszéig fut majd, és a magyar kutatók szoftverfejlesztési tapasztalataira támaszkodva jelentősen túllép a projekt eredeti kutatási területén. A ParaPhrase programot koordináló konzorcium bővülése a 2013 végén meghirdetett Horizon 2020 program célkitűzéseivel áll összhangban. A H2020 mintegy 80 milliárd eurós forrást jelent az európai kutatás-fejlesztés és innováció számára. Az ELTE mellett lengyel, brit, német és olasz egyetemek is a kutatási konzorcium tagjai.

Azóta történt

  • Magyar informatikai siker Franciaországban

    Az ELTE Informatikai Kar robotot, beszélőtáblát és okos szemüveget összekapcsoló „AAC Telepresence” nevű megoldását a közelmúltban a legjobb kommunikációs alkalmazásnak választotta az Association des Paralysés de France.

  • Az ELTE-n is megnyílt egy modern médialabor

    Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, tegnap, október 17-én adott át egy csúcstechnológiával felszerelt médialabort az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Előzmények