Minél több európai „okos várost”!

Az Európai Bizottság (EB) volt a házigazdája annak a konferenciának, amelynek keretében tegnap, november 26-án, az intelligens városokra irányuló stratégiai végrehajtási tervben említett intézkedéseket vitatták meg városvezetők, vállalatigazgatók és civil kezdeményezések szószólóinak részvételével. Az EB ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy 2014 tavaszán kötelezettségvállalási felhívást tesz közzé az intelligens városok és községek végrehajtási tervében azonosított legfontosabb feladatok elvégzésére. A terv az ötödik európai innovációs partnerségbe illeszkedik.

Súlypontok

Hirdetés

Az EB közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a konferencián tapasztalható összefogásnak örült: „Nagyon jó érzés volt látni, ahogy közlekedési és távközlési vállalatok, járműgyártók, várostervezők, energiaszolgáltatók és kutatók összeültek itt ma a városok jövőjéről beszélgetni. Az intelligens városok kezdeményezés remek eszköz arra, hogy változtassunk a városainkra jellemző zsúfoltságon, és kamatoztassuk a városokban rejlő üzleti lehetőségeket. Meg kell őriznünk a lendületet, és a tervek szintjéről most a tettek mezejére kell lépnünk.”

Az EB másik alelnöke, Neelie Kroes digitális menetrendért felelős biztosa a jövendő rendszerek nyitottságát emelte ki: „Az infrastruktúra- és a várostervezés jövője is az IKT rendszerek integrációján alapul, mivel nagy adattömegek használatával tehetjük kellemesebb élő- és munkahelyekké a városokat. Az ilyen új rendszereknek nyílt hardver-, szoftver- és adat-, valamint szolgáltatási szabványokon kell alapulniuk, ezért az európai innovációs partnerség ezek kialakításán fog munkálkodni.”

smart city

Günther H. Oettinger uniós energiaügyi biztos kijelentette: „Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség célja, hogy minél több városban valósuljanak meg a fenntartható fejlődést szolgáló beruházások. Az IKT, az energiaügy és a mobilitás szinergiái mentén a városok és a vállalkozások között létrejövő egyenrangú partnerségek olyan projekteket fognak létrehozni, amelyek örökre megváltoztatják mindennapi életünket.”

Még nagyon az elején tartunk

Az EB hozzávetőleg 200 millió eurót szeretne elkülöníteni a Horizont 2000 kutatási és innovációs program 2014. és 2015. évi költségvetésében az intelligens városok és községek kezdeményezés számára, hogy meggyorsítsa a haladást és támogassa az intelligens városokra jellemző megoldások szélesebb körű megjelenését. Adott esetben az európai strukturális és beruházási alapok is igénybe vehetők.

Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség az IKT, az energiaügy és a közlekedéspolitika közös metszetében található témákra összpontosít, és a leghatékonyabb közös megközelítések, megoldások azonosítására törekszik. Jóllehet az egyes európai régiók és városok különböznek egymástól, sok hasonló problémával küzdenek, amelyek valószínűleg egy egységes megközelítéssel kezelhetők a leghatékonyabban. E megközelítés kialakításában játszik meghatározó szerepet a partnerség.

Egyeztetések, tervek

A partnerség keretében városvezetők, vállalkozások és lakossági érdekképviseletek működnek együtt és cserélhetnek eszmét egy olyan fórumon, ahol megtervezhetik, kialakíthatják és meg is valósíthatják a szükséges innovatív megoldásokat. Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség fő témái a fenntartható városi közlekedés, a fenntartható kerületek és épített környezet, valamint az energia, az IKT és a közlekedés között integrált infrastruktúrák és folyamatok. Kulcsfeladat lesz egyrészről a polgárközpontúság és a lakosság bevonása, másrészről az olyan újszerű üzleti és finanszírozási modellek kialakítása, amelyekkel megoldható az intelligens városi technológiák gyors és széles körű terjesztése.

Bármely város, vállalat, szövetség, kormány vagy kutatóintézet követheti a stratégiai végrehajtási terv ajánlásait saját kezdeményezések kidolgozásában, beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségvállalásokkal, valamint új együttműködési és megosztási modellek kialakításakor.

Azóta történt

 • A világ legfejlettebb IT-városa: Stockholm

  Az Ericsson friss jelentése arra igyekszik rámutatni, hogy a modern városok számára létszükséglet az infokommunikációs szolgáltatások fejlesztése.

 • Kötelező lehet az autókban az automatikus segélyhívó

  A jövő évtől minden, az EU-ban értékesített új autóban olyan segélyhívó lenne, amely baleset esetén automatikusan riasztaná a mentőszolgálatokat – de ez csak része egy sokkal nagyobb projektnek.

 • Magyar informatikusok egy európai projektben

  Európai cégek és egyetemek indítottak meg egy programot, ahol a 3,6 millió eurós projekt jelentősen csökkentheti a fejlesztési költségeket.

 • Mi az az okos város?

  Mik azok a fejlesztések, melyek segítségével élhetőbb lesz egy település? Hogyan hasznosíthatók az okos megoldások a városfejlesztésben? Az első Urbania21 szakkiállítás ebben a témában teremt fórumot a lakosság, szolgáltatók és a fejlesztők között.

Előzmények