Rendeljen online papot!

Vannak katolikusok, akik szigorúan egyházuk szabályai szerint élnek. Más hívők viszont elválnak, teherbe esnek a házasság előtt, esetleg melegek. S néhányan nem találnak papot, amikor épp szükségük volna rá.

A hivatalos egyházzal kapcsolatban fenntartásokkal élő római katolikusok azonban az Egyesült Államokban „bérelhetnek” is (házas!) papokat életük válságos pillanataiban vagy ünnepségeik közreműködőjéül. Az „Isten Szaknévsora” (God’s Yellow Pages) weboldalán 2500 volt amerikai katolikus pap kínálja fel szolgálatait. Az adatbázisban szereplő valamennyi tisztelendő a katolikus egyház cölibátust megkövetelő rendelkezése miatt hagyta ott állomáshelyét, ám továbbra is végeznek házasságkötést, keresztelnek, feladják az utolsó kenetet és temetnek – bérért.

„Mi Jézus dolgaiban járunk el, míg az egyház, úgy tűnik, nem” – mondja Louise Hagget, a cölibátus ellen küzdő szervezet (CITI) vezetője. Ez az egyesület tartja fenn a weboldalt, s tavaly háromezer házasságkötésnél segédkeztek. A vezető szerint igen népszerű a szolgáltatás, mert az országban nagy a paphiány – az amerikai Püspöki Konferencia jelentése szerint az Egyesült Államokban a parókiák 27 százalékán nincs állandó pap. A plébánosok elöregedtek, a templomokat bezárják, s alig néhány fiatal papot szentelnek fel évente. Közösségük bevallott célja, hogy a katolikus egyházat rábírják a cölibátussal kapcsolatos álláspontjának megváltoztatására.


Hívjon, jövünk!

Hagget ezt az oldalt 1992-ben alapította, amikor szanatóriumban lévő anyja szükségében nem talált papot. A CITI megkeresi, toborozza, bizonyítvánnyal látja el és ajánlja is a házas vagy homoszexuális római katolikus papokat. A házas papokat az egyházi törvénykezés 21 kánonja alapján erősítik meg hivatásukban.

A hivatalos katolikus egyház azonban e személyeket nem ismeri el papoknak, mert megszegték papi fogadalmukat – kommentálta a szervezet működését Ken Goldfarb, az albanyi egyházmegye szóvivője, aki szerint ezek a „bérpapok” már akkor megszegték esküjüket, amikor megházasodtak.

Richard Hasselbach, aki 13 év papi szolgálat után házasodott meg, védi a szervezetet, mert szerinte a katolikus egyház testületének hajlíthatatlanság és merevsége sok embert elfordít vallásától. Ő rendszeresen ad össze elvált, terhes vagy meleg hívőket, s tanácsokkal látja el azokat, akiket római katolikus papok molesztáltak. Misét az otthonában celebrál, s templomi épület nélkül végzi a házasságkötés szertartását. Az Illinois államba való Jim és Mary Ann Graves a weboldalon felfedezett Bob Scanlan udvarán kötöttek házasságot. Mindketten hívő katolikusok, először templomban házasodtak, aztán elváltak. Ma nyolc gyerekük van.

„A hit Krisztussal való kapcsolat, s nem a szabályokról vagy a dogmákról szól. Ha egyszer pap lettél, akkor örökre az is maradsz. Ha nem válaszolok az elhivatásra, akkor magamat veszélyeztetem” – fejtette ki krédóját Richard Hasselbach.

Azóta történt

  • Blogol a bíboros

    Sean O’Malley amerikai katolikus egyházi vezető a híveivel való kapcsolattartás új útját találta meg a blogolásban.