Hobbiból világszínvolanú weboldal

Hirdetés


Az ínyenc

Ha az ember ódzkodik a repülővel történő utazástól (a terrorfenyegetéstől való félelem miatt, környezetvédelmi megfontolásokból vagy csak egyszerűen nem kedveli ezt az utazási módot), akkor más módot kell találnia, ha például Londonba kell eljutnia. Az alternatív utazási lehetőségek közötti választást segíti egy weboldal, a www.seat61.com, mely számtalan hasznos tanáccsal látja el az érdeklődőket a vonaton történő utazással kapcsolatban. A nagy-britanniai Mark Smith, az oldal készítője civilben a vasútnál dolgozik, s weblapját hobbiból kezdte csinálni. A név eredetét maga a készítője árulja el bemutatkozó szövegében. Smith, aki a fél világot beutazta már vonattal, a különböző expresszjáratokon mindig ragaszkodott hozzá, hogy (a 11-es, a 7-es vagy a 8-as vagonban) mindig a 61. számú ülésre szóló helyjegyet kapja, mert tudta, hogy ezek az ülések mindig ablak mellettiek, különállóak, van mellettük asztal s a vonat haladásával megegyező irányba néznek.

„Nem vagyok környezetvédelmi aktivista, csak szeretek utazni. Azok, akik enni szeretnek, nyilvánvalóan nem akarják ugyanazt a kaját betolni minden nap. A repülővel utazás olyan, mint a chips meg a hamburger” – nyilatkozta Smith a Reuters érdeklődésére.

A honlapon menetrendi információkkal, képekkel ellátott utazási tippeket kap a látogató, hogy egy bizonyos helyről egy bizonyos úti célt milyen módon lehet a legoptimálisabban elérni – s mindezt Albániától Zimbabwéig. Smith érvelése szerint a repülővel közlekedők megfosztják magukat az utazás során tapasztalt élmények gazdagságától, a más kultúrák megismerésének lehetőségétől, s mindez ér legalább annyit, mint a repülőgépek nyújtotta sebesség, hatékonyság és kényelem.

Smith tapasztalatai alapján azt állítja, hogy igen sok üzleti ügyben utazó kedveli például a Párizs–Genf vonalon közlekedő vonatot, s nem kevesen veszik igénybe a Párizsból és Madridba vagy a Párizsból Barcelonába tartó „vonatszállodákat”. Nagy problémának tartja viszont, hogy az utazási ügynökségek jó része csak repülőjegyek foglalásával foglalkozik, a vonatokra náluk nem lehet előjegyzést kérni.


Forrás: www.seat61.com


Oldala 8000 körüli látogatót számlál naponta. Smith szerint a kezdeti érdeklődést az motiválta, hogy sokan vannak, akik egészségügyi okokból vagy a repüléstől való félelem miatt kattintottak ide, de a repülést övező mai mizéria már másokat is elhoz oldalára, s ezek száma egyre nő. A vendégkönyv bejegyzései azt tanúsítják, hogy igen nagy igény van egy ilyen tanácsadó oldalra. Smith legalább 20 e-mailre válaszol naponta, melyekben utazási tanácsokat kérnek tőle. A megbízásokból és hirdetésekből eredő jövedelméből vásárolta azt a laptopot, melyen keresztül aktualizálja a weboldal tartalmát, s emellett felkérésre egy brit napilapnak ír a témáról cikkeket.

Maga az oldal lenyűgöző, sugárzik belőle az a fajta elhivatottság, melytől lehetetlen nem meghatódni, s ezt kiegészíti egy olyan felhasználóbarát, lényegre törő struktúra, amely némely professzionális oldalnál is profibbá teszi (s az oldalban rejlő lehetőségeket és a készítőbe vetett bizalmat mutatja, hogy a Google is támogatja a szolgáltatást). Bár kiinduló állomásként leginkább az Egyesült Királyság szerepel, a fontosabb nagy vonatok mind megtalálhatóak az adatbázisban. Alig lehet olyan úti célt mondani, melynek eléréséről Smith ne adna kimerítő és fölöttébb hasznos tanácsokat. Navigálni igen könnyű, mert az oldal alapszerkezetét az úti célok országonkénti csoportosítása adja. Az országokra vonatkozó infók között szerepelnek a fontosabb hivatalok elérhetőségei, a pénznem, a helyi idő, az adott országba tartó és onnan induló lényegesebb nemzetközi expresszvonatok. Megtudhatjuk, hogy hol lehet jegyet rendelni és mennyiért, fényképekkel illusztrálja a különböző szolgáltatásokat, segít eligazodni közöttük, elmondja melyik országban mire és milyen módon adnak kedvezményt, hol, hogyan és mennyiért lehet kerékpárt, motorbiciklit vagy autót szállítani a vonaton, tájékoztat a kompcsatlakozásokról, megmondja, mi a teendő az állatokkal, melyik vonaton van tévé stb.

Az amatőrök legprofibbja.

Azóta történt

Előzmények

  • Rendeljen online papot!

    Egy, a cölibátus ellen küzdő amerikai szervezet népszerű honlapján a katolikus egyházból kiugrott papok kínálják szolgáltatásaikat.

  • A web legjobbjai – amerikai szemmel

    A Time magazin munkatársai idén is elkészítették a szerintük „legcoolabb” weboldalak névsorát.

  • Magyarország: nethasználatból elégtelen

    A GfK jelentése szerint rosszul állunk, 29. helyen vagyunk a 37 európai országot rangsoroló listán. A régióban ennél gyengébb mutató alig van.