Újabb rekordot döntött meg a mobilpiacra készülő Google

A Google részvényei tegnap, a vállalat történetében először, átlépték a 600 dolláros határt, s 610,26 dolláros szinten zárták a napot.

A cég töretlen és elképesztő dinamikájú fejlődését mutatja, hogy 2004-ben(!), amikor megjelentek a tőzsdén, egy Google-részvény 85 dollár körüli összegért cserélt gazdát. A jelenlegi árakon számolva a vállalat piaci értékét a Financial Times körülbelül 187 milliárd dollárra becsüli, ami magasabb, mint néhány régi nagy cég (például a Wal-Mart, a Coca-Cola, a HP vagy az IBM) értéke. Nem véletlen tehát, hogy a két alapító, Larry Page és Sergey Brin a Google 1996-os indulása óta a világ leggazdagabb emberei közé emelkedtek.

Az optimista elemzők szerint, ha az amerikai online reklámpiac komoly növekedési üteme továbbra is fennmarad – idén 29 százalékos bővüléssel 21,7 milliárd dolláros forgalmat vár az eMarketer elemzőcég, 2011-re pedig a piac megduplázódását –, akkor a Google részvényei akár már jövőre elérhetik a következő, a 700 dolláros határt.

A Financial Times elemzése is felhívja a figyelmet arra, hogy a két nagy befektetés (a YouTube és a DoubleClick megszerzése) után feltűnő, hogy a Google vezetői milyen kitüntetett érdeklődést mutatnak a mobilpiac iránt (hónapok óta terjednek a pletykák a Google saját telefonjáról vagy platformjáról stb. – ma is megjelent egy elemzés erről a CNeten, többek között a The New York Times híre kapcsán), például a Google a múlt hónapban kötött stratégiai együttműködési szerződést a Sprint Nextellel, az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával, akik egy, az egész országot lefedő, vezeték nélküli szélessávú hálózatot akarnak kiépíteni a WiMax-technológiára alapozva.

Azóta történt

Előzmények