Néznél reklámokat azért, hogy csökkentsd internet-előfizetésed árát?

Forradalminak nevezett, nemzetközileg is védjegyezett szolgáltatást jelentett be tegnap a Business Telecom (BTel). A 2006-ban Kecskeméten alapított, jelenleg mintegy százezres ügyfélkörrel rendelkező cég ügyfelei februártól vehetik majd igénybe az XPrime-ot, aminek alapötlete egyáltalán nem új, de internet-előfizetéssel összekapcsolva eddig nem igazán lehetett találkozni vele.

A gyakorlatban az évekkel ezelőtt akár népszerűnek is mondható  „Nézz reklámokat és fizetünk érte!” üzleti modell implementációjáról van szó, csak itt a BTel (vagy a vele szerződött harmadik fél) hagyományos értelemben nem fizet a reklámok megtekintéséért, hanem folyamatosan csökkenti az általa biztosított előfizetés havidíját. Az XPrime természetesen nem lesz kötelető, de a Btel arra számít, hogy az előfizetők többsége megpróbálja majd csökkenteni a havidíját.

A BTel szerint az XPrime nagyon pontos célzott hirdetési lehetőséget biztosít, köszönhetően a szolgáltatásra regisztrálók által megadott adatoknak. Az előfizetőknek böngészés közben ajánlja fel egy-egy reklámblokk megtekintését, és végső soron az ügyfél annál kevesebbet fizet a hónap végén, minél több reklámot néz meg. Az XPrime-ot induláskor csak az ADSL-előfizetők vehetik majd igénybe, később azonban a cég a mikrohullámú, műholdas vagy mobilinternet szolgáltatásaira is kiterjeszti azt.

Az üzleti modell életképessége sok tényezőtől függ, de az alapvető kérdés az, hogy az előfizetők az amúgy is reklámokkal zsúfolt honlapoktól terhelt böngészési élményt hajlandóak-e tovább „szennyezni” havi párezer forint megtakarításért cserébe. A BTel optimista, a piac többi szereplője minimum szkeptikus, a legtöbb internetező pedig a háta közepére (se) kívánja a reklámokat. Kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki ebből. Az mindenesetre kicsit furcsa, hogy a szolgáltató honlapján egyelőre még semmilyen információ nincs az XPrime-ról, pedig a rendszer elvileg 1 hét múlva indul.

Azóta történt

  • Nem tudtak faxolni a tőzsdén a BTel miatt

    A BTel kedd-szerdai országos leállása nem csak magánelőfizetőket, cégeket, sőt a Budapesti Értéktőzsdét is érintette. A Magyar Nemzeti Bank rendkívüli közzétételre szólította fel a céget.

  • Visszahúzódik a BTel a Telekom szolgáltatási területéről

    Az alternatív telekommunikációs vállalat, a Business Telecom az összes Magyar Telekomos szolgáltatási területről távozik. Az ügyfelek nem maradnak internet nélkül.

Előzmények