Régi európai filmek az interneten – ingyen

Áprilisban indul el az a páneurópai filmtár, amely a tagországok 37 filmarchívumának válogatott anyagát gyűjti egybe egy internetes oldalon. Az Európa Filmkincsei (European Film Treasures, EFT) nevű projekt ötletgazdája Serge Bromberg, a régi filmek restaurálásában utazó, párizsi központú Lobster Films alapítója, aki kijárta, hogy az első év félmillió eurós költségvetésének felét az EU MEDIA programja állja.

„Nem a régi filmek felkutatása és restaurálása a nehéz manapság, hanem nézőket találni nekik. Összeszedtünk az elmúlt több mint 80 évben forgatott európai filmek legjobbjai közül jó néhányat, mégsem egyszerű rávenni az embereket, hogy ilyeneket nézzenek” – magyarázta Bromberg a Reuters-nek, miért pakolják fel a digitalizált kópiákat az internetre. A YouTube sikere alapján remélhető, hogy ez a tartalom is megtalálja majd a közönségét.

Ebben segíteni fog, hogy az anyag ingyenesen lesz hozzáférhető, igaz, a filmeket csak a böngészőben, streaming videóként lehet majd megnézni, letöltésre nem lesz mód. A magyar Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is hasonló feltételekkel működik, azzal a különbséggel, hogy itt a hozzáférés is korlátozott: otthonról nem, csak az ún. NAVA-pontokról – ezek jellemzően könyvtárak, múzeumok és iskolák – lehet megtekinteni a filmeket.

Az európai filmarchívumba az egyes nemzeti filmtárak küldenek filmeket, melyek közül egy szakértő zsűri válogatja ki több szempont alapján azokat, amelyek aztán felkerülnek az oldalra. A terv az, hogy körülbelül 100 régi alkotással indul az EFT, de hosszú távon a kínálatot 500 mozira remélik bővíteni. Minden alkotás eredeti nyelven lesz elérhető, választható angol, francia, német, olasz vagy spanyol felirattal. A némafilmeket a Lobster korhű zenei kísérettel dobja fel.

Azóta történt

Előzmények