A digitális korszak megölte a Polaroidot

A Polaroid a hét végén bejelentette, hogy – miután az elmúlt két évben fokozatosan leállította az azonnali filmelőhívással dolgozó fényképezőgépek gyártását – befejezi a polaroid filmek előállítását is. A nagy múltú – 1937-ben alapított – vállalat bezárja három filmgyárát, és 450 alkalmazottat tesz lapátra a döntés miatt.

Az egykor nagy sikerű technológia helyett piacképesebb megoldásokra helyezik át a hangsúlyt, és elsősorban kisméretű, hordozható fotónyomtatók, valamint Polaroid márkajelzéssel ellátott digitális gépek, televíziók és DVD-lejátszók értékesítésére koncentrálnak. „Megpróbáljuk újból kitalálni a Polaroidot, hogy az elkövetkező 30-40 évben is tovább élhessen” – mondta el a cég elnöke, Tom Beaudoin az AP-nek. A mostani elbocsátások után 150 főre csökken a vállalat dolgozóinak létszáma, amely a fénykorban, 1978-ban megközelítette a 21 000-et.

A Polaroid vesztét az okozta, hogy nem ismerte fel a digitális technológia jelentőségét, és kitartott amellett a meggyőződése mellett, amely szerint az, aki gyorsan szeretne papírképhez jutni, megmarad a régi masináknál. Nem így történt. A fényképezőgépekben használt filmek globális forgalma évente 25-30 százalékkal csökken, és becslések szerint legalább ilyen mértékben zsugorodik a polaroid filmek piaca is. „Egyszer el kellett jutni arra a pontra, amikortól már nem gazdaságos az instant film gyártása” – kommentálta a hírt a hírügynökség által megkérdezett szakértő.

A vállalat árbevétele 1991-ben érte el a csúcsot: abban az évben kamerákból, filmekből és kiegészítőkből 3 milliárd dollár folyt be. 2001-ben azonban csődvédelembe kényszerültek: a cég részeit befektetői csoportok vásárolták meg. A márkanevet azóta licencelik, ezért bukkan fel digitális fényképezőgépeken, LCD és plazmatelevíziókon és hordozható DVD-lejátszókon azóta is.

A Polaroid úgy számol, hogy a meglévő filmkészletből a jövő év végéig ki tudják szolgálni a keresletet, de bíznak abban, hogy lesz olyan cég, amelyik megvásárolja a licenceket és ellátja majd a márka rajongóit nyersanyaggal. Mostantól polaroid filmet egyetlen nagy gyártó, a japán Fujifilm készít csupán.

Azóta történt

Előzmények